Najnovije vijestiOstale vijesti

Mještani Kreševa, Kiseljaka, Visokog i Zenice svjedočili nevjerovatnom zagađenju rijeka

Na području Kreševa, Kiseljaka, Visokog i Zenice zabilježeno je zagađenje rijeka, a sve navodno od krečane u Kreševu koja je čisteći svoje filtere u rijeku Kreševku ispustila velike količine nepoznate tekućine koja je obojila nekoliko rijeka.

Udruženje za zaštitu rijeka, riječnih slivova i ekstremne sportove Eko-Viking Visoko danas se obratilo javnosti kako bi ukazalo na zagađenje rijeke Fojnice u Visokom koja se potom ulila u rijeku Bosnu, a zagađenje je primjetno i u Lašvi kod Zenice.

U razgovoru za Klix.ba predsjednica Eko-Vikinga Visoko Jasmina Ferhatović je kazala kako su informaciju o zagađenju rijeka prvobitno vidjeli u medijima iz Kiseljaka koji su objavili fotografije zagađene rijeke Kreševke.

“Vidjeli smo dosta komentara mještana Kreševa i Kiseljaka koji kažu da je zagađenje iz fabrike kreča i da je zagađenje vode uslijedilo nakon čišćenja filtera”, kazala je Ferhatović.

Dodaje da je otpadna voda koja je ispuštena u Kreševku došla i do rijeke Fojnice u Visokom.

“Mi smo udruženje koje djeluje na podučju Visokog i tu imamo odličnu saradnju. Međutim, ne možemo djelovati na drugom području. Razgovarali smo s kolegama iz planinarskih društava u Fojnici i Kiseljaku, ljudi su zvali policiju i inspekciju, ali nažalost ništa nije urađeno po tom pitanju”, dodala je Ferhatović.

Pročitajte i:   Održan Kup Saveza sportsko ribolovnih društava Ze-Do Kantona

Mještani koji žive pored rijeka na ovom području šokirani su prizorima kojima su svjedočili, a zvaničnih reakcija nadležnih institucija još uvijek nema.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.