Najnovije vijestiOstale vijesti

Tune u zalivu Boke: Mirko Mandić ulovio kapitalca od 72 kg

Dugogodišnji sportski ribolovac iz Kamenara i član Kluba sportskih ribolovaca u Đenovićima, Mirko Mandić, juče popodne vratio se s mora sa najvećim ulovom – tunom, kapitalcem od 72 kg, dugim  1,9 m.

Tunu je kako kaže “udario” podno Perasta, na oko 30 m dubine, međutim žilava borba vodila se skoro čitav sat, priča za Radio Jadran Mandić.

– Lovio sam tzv. tehnikom spinninga. “Udario” sam je štapom kod Perasta, ali me “vukla” sve do Orahovca, Dražinog vrta ili Bajove kule…tu negdje. Uglavnom, na sredini zaliva sam je savladao. Pratio sam je, držao u nateg dok nije izgubila snagu. Zatim mi je pukao štap i morao sam je podići. Tada je već bila pala i u mulj, a uz to i najlon joj se zamotao oko repa – priča o ovoj ribarskoj avanturi Mirko.

Na barci je bio sam i praktično je sam izvukao, kako kaže “još jednog čovjeka” iz vode, budući da su on i tuna približne i visine i težine.

Posljedica “poduhvata” danas je i “slatka” upala mišića, dodaje Mandić uz osmjeh.

Pročitajte i:   Apokaliptični prizori HE "Ulog": Ekološka bomba za smrt smaragdne kraljice Neretve?!

Tuna u zalivu Boke tokom zime nije rijetkost, jer dosta njih u toplijem moru “prezimi”. Ribari primjećuju da su ušle u zaliv početkom decembra, a najviše ih je bilo oko Ljute. Nakon nekoliko burovitih dana, nastanile su se ispod Perasta.

– Vide se one, jer “skaču” i onda “privlače” galebove”- dodaje Mirko.

Naš sagovornik navodi i da je u decembru zamalo uhvatio još jednu, međutim, uspjela je da se otrgne, tako da je ovo bio prvi veći ulov ujedno u ovoj godini.

Mirko je za ovaj lovački podvig koristio od opreme: štap Penn 30 lbs, pukao kad je riba izgubila snagu, mašinica Daiwa BG 6500, struna Daiwa 0,35 (8 niti), predvez 0,7 mm i mamac poper, najveći u prodaji.

Mandić se sportskim ribolovom bavi oko 4 decenije, a najviše lovi palamide. Ova tuna bila je prva i najveća  riba koju je do sada ulovio.

Pročitajte i:   U Kiseljaku oboren rekord svjetskih ribolovnih prvenstava; Medalja i za BiH

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.