FBiH parlamentarci svjesno prekršili zakon i međunarodne obaveze – kakve će posljedice zbog te odluke snositi država i građani BiH

Nakon više od decenije priča o „najvećoj poslijeratnoj investiciji“ jučer je Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH odobrio odluku da Federacija BiH izda nelegalnu garanciju za kineski kredit kojim će se finansirati izgradnja bloka 7 termoelektrane „Tuzla“.

Ova odluka je donesena i pored nekoliko jasnih upozorenja iz Evropske Unije i Sekretarijata Energetske zajednice, da se predloženom garancijom krše međunarodne obaveze Bosne i Hercegovine.

Sekretarijat Energetske zajednice je početkom ove sedmice objavilo neovisnu pravnu analizu, koja je potvrdila da garancija za blok 7 termoelektrane „Tuzla“ sadrži elemente državne pomoći, te još jednom pozvao Parlament Federacije Bosne i Hercegovine da ne odobri garanciju.

„Davanjem gotovo jednoglasne potpore dokumentu koji očito nije u skladu s obavezama preuzetim kroz Sporazum o pristupanju Energetskoj zajednici, FBiH parlamentarci su još jednom pokazali potpunu neodgovornost u pogledu poštivanja međunarodnih obaveza naše zemlje. Takve odluke jednostavno uništavaju ionako upitan međunarodni kredibilitet Bosne i Hercegovine. Sigurno je da će ovo kratkovidno i bahato ponašanje naših političara dodatno kompromitirati proces integracije Bosne i Hercegovine u Evropsku Uniju.“ rekao je Denis Žiško, koordinator programa Energija i klimatske promjene iz Centra za ekologiju i energiju, ističući da se sada postavlja pitanje „Kako će EU vjerovati zemlji čiji političari svjesno krše međunarodne ugovore? ”

Pročitajte i:   Nakon pomora ribe u Pepelarskoj rijeci: Obavještenje iz SRD ‘Bosna’ Žepče

“Činjenica je da Parlament FBiH nije odobrio ove dokumente prije pet mjeseci, neposredno prije izbora, nego je to učinio sada kada se privodi kraju raspodjela vlasti i fotelja. Jasno je da se jučerašnje glasanje nije temeljilo na procjeni kvaliteta dokumentacije za projekat izgradnje bloka 7, niti na rezultatima nezavisne pravne analize Sekretarijata Energetske zajednice, kojom je potvrđena njihova nezakonitost. Jasno je da je odobrenje garancije zasnovano na dnevno političkim interesima i postizbornoj trgovini, te da su se u potpunosti ignorisale nedvojbene dugoročne negativne posljedice ove odluke na građane BiH. ” izjavila je Nina Kreševljaković pravni savjetnik iz Aarhus centra BiH.

“Predstavnički Dom i Vlada Federacije BiH su svjesno zanemarili pravila energetskog tržišta. Bosni i Hercegovini ne bi trebalo dopustiti da izvozi električnu energiju u zemlje EU, ako njeni političari grubo krše zakon. BiH mora odlučiti: je li predana sudjelovanju na energetskom tržištu EU ili ne?” zaključila je Pippa Gallop predstavnik CEE Bankwatch mreže.

Pročitajte i:   Mnoge životinjske populacije smanjene za 68 posto, u BiH problem prave male hidroelektrane

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.