Povodom Dana voda DIZB i Omladinska organizacija Šamac zasadili sadnice uz močvaru Odmut kod Šamca

Povodom obilježavanja Svjetskog dana voda udruženja „Društvo za istraživanje i zaštitu biodiverziteta“ iz Banjaluke i „Omladinska organizacija Šamac“ simbolično su zasadili 15 sadnica poljskog jasena (Fraxinus angustifolia) na obali močvare Odmut, budućeg zaštićenog područja u Šamcu i Domaljevcu.

Sadnice je obezbijedio DIZB, dok su mladi volonteri  OO Šamac dali doprinos u akciji sađenja.

„Ovom malom akcijom najavljujemo nekoliko sličnih aktivnosti obnove vegetacije i zaštite prirode ovog vrijednog močvarnog područja Tišina i Odmut tokom ove godine. Simbolično smo zasadili poljski jasen koji je autohtona vrsta na ovom području i cilj nam je zaštiti obale ovih voda od erozije, podsticati širenje autohtonih šuma u Posavini, a uz to zakloniti i osigurati živi svijet močvare.“ izjavila je ovom prilikom Tatjana Mijanović iz DIZB-a.

Ovom prilikom volonteri su izvršili i ručno prikupljanje otpada na lokaciji obale Odmuta u selu Grebnice koji je nakon prikupljanja odložen u kontejnere.

Nakon akcije učesnici su mogli uživati u posmatranju ptica močvarica na bari koje u proljeće počinju sa gnježđenjem, a prizor je uljepšalo nadlijetanje najvećeg orla evrope – orla bjelorepana ili štekavca.

Pročitajte i:   Krivolov "procvjetao" na rijeci Sani (VIDEO)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.