Najnovije vijestiOstale vijesti

EK predlaže zabranu plastičnih proizvoda: štapići za uši i slamke i plastični pribor za jelo odlaze u povijest?

S obzirom na rastuću količinu štetne plastike koja svoj put nađe u oceanima i morima, Europska komisija danas je objavila prijedloge novih EU pravila koja se bave upotrebom 10 jednokratnih plastičnih proizvoda te napuštenom ribolovnom opremom, predmetima koji se najčešće mogu pronaći na europskim plažama i u morima.

Nakon što se 2015. godine pozabavila pitanjem plastičnih vrećica, 72 posto Europljana smanjilo je korištenje plastičnih vrećica u svom životu, pokazuju podaci Eurostata. EU sada skreće pozornost na 10 plastičnih proizvoda te na dijelove ribolovne opreme, koje zajedno čine 70 posto smeća u europskim plavetnilima.

Različita pravila za različite proizvode

Provedba ovog prijedloga nastojat će smanjiti količinu korištenja 10 ključnih plastičnih proizvoda za više od pola. Time će izbjeći štetu za okoliš koja bi do 2030. godine mogla iznositi čak 223 milijardi eura. Iz Komisije su upozorili, ako nastavimo ovakvim tempom, kako će do 2050. godine u morima biti više plastike nego riba.

Ovo su neke od predloženih mjera kojima će se to nastojati spriječiti:

Zabrana određenih plastičnih proizvoda: Tamo gdje su alternative dostupne i cjenovno pristupačne, plastični proizvodi bit će zabranjeni na tržištu. Zabrana će se primjenjivati za štapiće za uši, pribor za jelo, plastične tanjure, slamke, miješalice za piće i držače za balone, koji će morati biti izrađeni isključivo od održivih materijala.

Smanjenje korištenja plastike: Države članice morat će smanjiti upotrebu plastičnih spremnika za hranu i piće. To mogu postići postavljanjem nacionalnih ciljeva smanjenja, postavljanjem alternativnih proizvoda u dućanima ili osiguravanjem da se jednokratni plastični proizvodi ne mogu dobiti besplatno.

Pročitajte i:   Kalendar takmičenja Sportsko ribolovnog saveza BiH za 2024. godinu

Obveze proizvođača: Proizvođači će pomoći u pokrivanju troškova gospodarenja i čišćenja otpada, kao i u podizanu svijesti o štetnosti plastičnog otpada, kao što su plastične boce, folije, čaše, opušci cigareta, vlažne maramice, baloni i plastične vrećice. Za razvoj alternativnih proizvoda koji manje zagađuju, dobit će poticaje.

Hawksbill sea turtle (Eretmochelys imbricata) trying to bite a plastic cup. Composite image. Portugal, Image: 246977336, License: Rights-managed, Restrictions: - World Rights - Fees Payable Upon Reproduction - For queries contact Photoshot sales@photoshot.com London: +44 (0) 20 7421 6000 Florida: +1 239 689 1883 Berlin: +49 (0) 30 76 212 251, Model Release: no, Credit line: Profimedia, NHPA

Prikupljanje boca: Zemlje članice bit će obvezne prikupiti 90 posto svih plastičnih boca u opticaju do 2025. godine, primjerice, kroz politiku povrata.

Označavanje: Za određene proizvode zahtijevat će se da na sebi imaju jasno i standardizirano pojašnjenje na koji ih se način trebaju odlagati te upozorenje o njihovom negativnom utjecaju na okoliš. To će se odnositi na higijenske ručnike, vlažne maramice i balone.

Mjere za podizanje svijesti: Zemlje članice bit će obvezne podići svijest potrošača o negativnom utjecaju plastike i ribolovne opreme za okoliš, a morat će poraditi i na osvješćivanju ljudi o mogućnostima njihovog recikliranja i gospodarenja takvim otpadom.

Kada je riječ o ribolovnoj opremi, koja čini oko 27 posto svog plastičnog otpada na plažama, Komisija će u poraditi na postojećem okviru koji se bavi odgovornošću proizvođača plastične ribolovne opreme. Prema prijedlogu Komisije, proizvođači plastične ribolovne opreme bit će dužni pokriti troškove sakupljanja otpada te mjera podizanja svijesti o njihovoj štetnosti.

Pročitajte i:   Poziv na Prvenstvo F BiH u lovu ribe udicom na plovak za mlađe kategorije

 

Dodatno, pišDeutsche Welle, za svaki kilogram plastičnog otpada koji nisu reciklirale, države članice EU trebat će uplatiti određeni iznos u EU proračun.

Kako pojašnjavaju iz Europske komisije, nova pravila su razmjerna i prilagođena kako bi stvorila najbolje rezultate, zbog čega će se različite mjere primjenjivati za različite proizvode.

“Komisija je obećala da će se baviti velikim pitanjima, a plastični otpad je nedvojbeno veliki problem. Europljani moraju djelovati zajedno kako bi ga riješili jer plastika naposljetku završava u našem zraku, na našem tlu, u našim oceanima i u hrani. Ovi prijedlozi smanjit će prisutnost jednokratnih plastičnih proizvoda na policama supermarketa kroz niz mjera. Neke od tih predmeta ćemo u potpunosti zabraniti i zamijeniti ih čišćim alternativama, kako bi građani i dalje mogli koristiti svoje omiljene proizvode”, rekao je potpredsjednik EK Frans Timmermans zadužen za održivi razvoj.

Prijedlozi Komisije uskoro bi trebale ići će u Europski parlament i Europsko vijeće na usvajanje. Kako bi obilježili Svjetski dan zaštite okoliša, Komisija će 5. lipnja pokrenuti i kampanju podizanja svijesti širom EU kako bi istaknula ulogu pojedinaca u borbi protiv zagađenja okoliša.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.