Nestalo Zaovinsko jezero, turisti i ribolovci u šoku (SRB)

Turisti, izletnici, ribolovci i svi koji se dive prirodnim lepotama Tare, ovih dana ne mogu da se načude na šta liči Zaovinsko jezero, vodni dragulj okružen šumama Pančićeve omorike.

Nivo vode Zaovinskog jezera drastično je opao, zalivi su bukvalno presahli, a iza vode koja je otekla cevima ostale su gole strmine. Pojavili su se čak i temelji kuća i nadgrobni spomenici.

Vodeno prostranstvo se povuklo oko korita Belog Rzava i dubinski se prepolovilo. Jezero je pretvoreno u ruglo. Prilazak površini vode sada zahteva spuštanje ili niz stenovite litice ili gaženje blata do kolena. Vodostaj iz dana u dan opada, jezero nestaje, slike su sve tužnije i ružnije.

Poslednjih dana internetom kruže i fotografije presahlog Zaovinskog jezera.

Zaovinsko jezero se nalazi na planini Tari kod mesta Zaovine i po svom nastanku je veštačko. Nastalo je u periodu od 1975. do 1983. godine, kada je tok Belog Rzava pregrađen branama kod vrha Kik (958 m nmv). Pri najvišem vodostaju, površina jezera se nalazi na nadmorskoj visini od 881.5 m. Najveća dubina je oko 110 metara.

Pročitajte i:   Kalendar takmičenja Sportsko ribolovnog saveza BiH za 2024. godinu

Jezero dopunjavaju dva potoka Konjska reka i Beli Rzav.

Zaovinsko jezero nalazi se u sastavu Nacionalnog parka Tara, a zaposleni u ovom preduzeću su ogorčeni zbog trenutnog stanja akumulacije i ukazuju na posledice prevelikog ispuštanja vode.

A ovako je naš dragulj izgledao nekada…

 

I kako reče jedan komentator nastale situacije:

Ljudska pohlepa i glupost u epizodi: Reverzibilno jezero Zaovine isušeno kako bi se povećao protok vode kroz hidro-elektranu, što je izazvalo klizište koje je oštetilo puteve i kuće, a zbog vodostaja trpi i riblji fond.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.