Konjički ribari podnijeli krivičnu prijavu protiv direktora Hidroelektrane Jablanica

Organizacija sportskih ribolovaca Konjic podnijela je krivičnu prijavu protiv Ramiza Zahirovića, direktora podružnice HE na Neretvi – Jablanica. Zahirovića ribolovci terete da je odbio sklopiti ugovor o nadoknadi štete koju poslovanje hidroelektrane pričini ribljem fondu.

OSR Konjic je korisnik ribolovnog prava na području ribolovne zone Konjic, a po zakonu je Hidroektrana Jablanica dužna, u slučaju da ne osigura slobodnu migraciju riba, nadoknaditi pričinjenu štetu korisniku ribolovnog područja.

Ribari smatraju da je takvo postupanje suprotno Zakonu o slatkovodnom ribarstvu, a u ranijem periodu su hidroelektrane na Neretvi uredno izvršavale svoje obaveze u vidu poribljavanja.

Navode i kako je poribljavanje zakonska obaveza tuženika, a podrazumijeva kontinuirano poribljavanje u skladu s ribarskom osnovom i planom poribljavanja.

Krivična prijava predana je Kantonalnom tužilaštvu HNK u Mostaru, a konjički ribari su uvjereni u zaštitu svojih prava. Kako saznajemo, najavljuju i podizanje novih prijava za ekološku katastrofu na Jablaničkom jezeru iz februara 2017. godine.

Komentari

Facebook komentari

Powered by Facebook Comments

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.