KrivolovNajnovije vijesti

Kopački rit: Ribokradice samo u jednoj noći pokradu više od tone ribe

Mreže ribokradica povađene iz Kopačkog rita prije nekoliko dana su ekološki zbrinute. Angažirana je za taj posao tvrtka Ciak, čiji su kamion ispred kompleksa Dvorca Tikveš dupkom napunili mrežama, vrškama i ostalim alatima ribokradica.

Ravnatelj Javne ustanove Parka prirode Kopački rit, dr. sc. Tomislav Bogdanović, pojasnio nam je kako je riječ o pravovaljanom zbrinjavanju mreža izvađenih u 2017., 2018. i 2019. godini.

Za ovakav je “ulov” alata ribokradica zaslužna služba Čuvara prirode, koja u Parku prirode Kopački rit obavlja svakodnevni nadzor, a što obuhvaća kontroliranje i praćenje stanja lovnih i ribolovnih djelatnosti na području Kopačkog rita.

Mreže i vrške najčešći su alata ribokradica, uz struju i plin, kojima se “napada” Kopački rit zbog bogatstva ihtiofaune.

Mreže su, pojasnili su, postavljane na kanalima i jezerima poplavnog područja. Ravnatelj je napomenuo kako ovo svakako nije ni prva, a ni posljednja akcija, pa je najavio da nastavljaju pratiti krivolovce i njihove prilaze Parku prirode i s kopnene i s riječne strane, a u suradnji s policajcima granične policije, Policijske uprave osječko-baranjske i Policijske postaje Beli Manastir te s inspektorom zaštite prirode.

Pročitajte i:   Završena Premijer SPIN liga za 2024. godinu

Velike su štete koje u ovom dunavskom mrijestilištu naprave ribokradice, koje u samo jednoj noći pokradu i više od tone ribe raznim načinima. Samo dan i noć prije ove akcije vađene su mreže duge 600 metara.

Izvor: glas-slavonije.hr – D.P.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.