EkologijaNajnovije vijesti

OGLASILA SE I SDA GRADA MOSTARA: „Povodom velike uznemirenosti građana Grada Mostara, obavještavamo javnost…“

Povodom velike uznemirenosti građana Grada Mostara, posebno građana sa područja MZ Bijelo polje i MZ Vrapčići, vezano za deponovanje mulja sa Uređaja za tretman otpadnih voda novog gradskog kolektora na Regionalnu deponiju „Uborak“, obavještavamo javnost, kao i sve subjekte koji žele to uraditi da nije moguća gore pomenuta aktivnost iz više razloga:

  • U skladu sa okolinskom dozvolom na deponiju „Uborak“ moguće je deponovati isključivo komunalni otpad, prikupljen i dopremljen na tačno određeni način.
  • Uređaj za tretman otpadnih voda iz kanalizacije nije predat na upotrebu od strane izvođača radova, odnosno isti ne posjeduje upotrebnu dozvolu.
  • Rezultati ispitivanja mulja sa uređaja u probnoj fazi izrađeni od strane nadležne stručne Institucije pokazuju prisustvo opasnih materija(teški metali i sl.) u vrlo visokim procentima što ukazuje da se isti može klasificirati kao opasni otpad.
  • Prethodne vodne saglasnosti za objekat Deponije i Uređaja za tretman otpadnih voda iz kanalizacije su u koliziji, iako tretiraju sličan problem iz oblasti tretmana otpada.

Imajući u vidu dosadašnje probleme u radu Regionalne deponije “Uborak“ sa stanovišta neadekvatnog prikupljanja i transporta komunalnog otpada, što ograničava normalan rad deponije u skladu sa propisima i standardima, u cilju zaštite zdravlja ljudi, zaštite prirodne sredine, zaštite privrednih resursa, nedopustivo je odlaganje mulja sa Uređaja za tretman otpadnih voda na Deponiju.

Pročitajte i:   Svjetsko prvenstvo u ribolovu: Prve ekipe ribolovaca dolaze u Kiseljak i Busovaču

Problem zbrinjavanja odnosno tehnološkog tretmana mulja iz otpadnih kanalizacijskih voda mora se riješiti u skladu sa najvišim evropskim standardima iz ove oblasti za šta postoje tehnološka rješenja kao i primjeri u okruženju.

Insistiramo da nadležni organi Grada Mostara ali i Kantona poduzmu sve zakonom propisane mjere u cilju iznalaženja cjelovitog rješenja za tretman mulja iz kanalizacijskih voda. Insistiramo na pribavljanju svih potrebnih saglasnosti prije puštanja postrojenja u rad, uključujući i zahtjev za preispitivanje Okolinske dozvole za rad Prečistača otpadnih voda, koju je izdalo Federalno ministarstvo okoliša.

Javnim komunalnim preduzećima u Gradu Mostaru neophodno je osigurati sve potrebne uslove i sredstva za obavljanje njihove djelatnosti u skladu sa važećim standardima i propisima.

Gradski odbor SDA Mostar zahtjeva od nadležnih institucija Grada Mostara,kao i resornih ministarstava Hercegovačko neretvanskog kantona da poduzmu sve zakonom propisane mjere u cilju efikasnog funkcionisanja komunalne djelatnosti što jeste jedan od najvažnijih interesa i potreba građana Grada Mostara.

Gradski odbor SDA Mostar

Izvor: slobodna-bosna.ba

Pročitajte i:   Poziv na Jadransko podunavski kup u disciplini 'mušičarenje' - Crna Gora

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.