(AUDIO) Nakon pražnjenja jezera Bajer ribolovci volonteri spašavaju riblji fond (HR)

Pražnjenje jezera Bajer kod Fužina vezano je uz redovitu kontrolu i održavanje brane te ostalih dijelova sustava u sklopu Hidroelektrane Vinodol, no neposredno nakon ispuštanja vode najviše posla imaju ribolovci, koji nastoje spasiti što više riba.

Veliki je posao za ribolovce započeo kada je otvoren temeljni ispust pa je voda iz jezera Bajer počela otjecati koritom rijeke Ličanke, gdje je prethodno postavljena mreža za prihvat ribe. Zbog naleta bujice isprva je bilo problema, no ribolovci su ubrzo pronašli rješenje. Sada, kako kaže jedan od sudionika akcije Zlatko Polić, vjeruju da će biti jednako uspješni kao i prije 17 godina, kada se posljednji put praznilo jezero u Fužinama.

Tada su, prisjeća se Polić, uspjeli spasiti oko 12 tona ribe, a podatak da je pritom stradalo 500 do 600 kilograma je i više nego dobar, jer u takvim se situacija povoljnim ishodom smatra ako pomor nije veći od 30 posto ribljeg fonda.

Dvadesetak je ribolovaca volontera tijekom trodnevne akcije spašavanja štap za pecanje zamijenilo drugim alatima. Riba se s prostora jezera Bajer mrežama podiže na branu, ispire od mulja, prebacuje u kante te potom odvozi u obližnje akumulacije Potkoš i Lepenicu.

Pročitajte i:   СРУ “Дрина” Братунац: Реализован Јуниорски куп у спортском риболову

Međutim, ni tijekom izlova bez udice ribolovci ne odustaju od omiljenih ribičkih priča o težini nađenih primjeraka te kažu da ima i dosta onih koji premašuju 20 kilograma. Njihov posao neće biti dovršen akcijom spašavanja jer će nakon ponovnog punjenja jezera Bajer biti provedeno dodatno poribljavanje ove akumulacije.

Javlja Nenad Lučić:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.