(VIDEO) Ribolovci čistili jezero Gazivode (SRB)

NOVI PAZAR – Novopazarki ribolovci organizovali su veliku akciju čišćenja jezera Gazivode, a predsednik udruženja ribolovaca Elvir Hodžić kaže da im je namera bila da ublaže posledice nemarnog odnosa ljudi prema prirodnoj okolini.

Akciju su podržali brojni entuzijasti, mladi ljubitelji prirode, studenti Državnog univerziteta, predstavnici JKP “Čistoća”, predstavnici Gradske uprave, a pridružili su se i predstavnici ORA “Ribariće 2019”, koji su obezbedili logistiku, hranu i vodu.

Sportski savez Novog Pazara obezbedio je prevoz, a Gradska čistoća se pobrinulo za transport sakupljene PET ambalaže.

Iako se akcija organizuje već godinama prizor na ovom jezeru je uvek isti nakon obilnih padavina, a akcija je signal svima da se priključe i da vode računa o životnoj sredini.

Zbog velike količine smeća, angažovane ekipe uspele su da očiste samo deo ove deponije na vodi koja predstavlja ekološku katastrofu za čitav kraj.

Ribarićko jezero je nastalo 1977. godine, pregrađivanjem reke Ibar u gornjem toku. Pripada opštinama Tutin i Zubin Potok, a malim delom opštini Novi Pazar. U poslednje dve decenije ono je Novopazarcima, Tutincima i stanovnicima Ibarskog Kolašina domaće “more”. Više hiljada stanovnika iz ovog kraja izgradilo je vikendice, kuće za stanovanje i splavove. Ovo jezero je jedan od turističkih potencijala opština koje se sreću na njemu.

Pročitajte i:   Zemljište u krugu GIKIL-a će biti očišćeno od teških metala koji prijete zdravlju građana

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.