Trebinje: Obilježen Svjetski dan zaštite životne sredine

Nizom aktivnosti u organizaciji JU „Ekologija i bezbjednost“ u Trebinju je obilježen 5. jun – Svjetski dan zaštite životne sredine.

Drugu godinu zaredom na ovaj dan održan je „Eko maraton“ za učenike od 5. do 8. razreda iz sve tri trebinjske osnovne škole.

Marija Ninković iz JU „Ekologija i bezbjednost“ ističe da se Trebinje kao ekološki odgovorna zajednica i ove godine pridružilo obilježavanju dana na koji se širom svijeta ovakvim i sličnim akcijama skreće pažnja javnosti na značaj očuvanja životne sredine.

„Veliko nam je zadovoljstvo što se ove godine prijavilo čak dvjesto učesnika maratona, a prošle godine, kada smo prvi put organizovali ovu trku, bilo je oko osamdesetoro djece. Glavni cilj je da djeci skrenemo pažnju na važnost zdravog načina života“, poručila je Ninković.

Iako su svi učesnici ekološke trke – njeni pobjednici, rutu kroz centar grada najbrže je prošla Anastasija Žulović, druga je bila Kristina Dolina, a treća Sara Tomić.

Uz medalje i diplome, najbolje na „EKO maratonu“ poklon-paketima nagradila je i „Hercegovačka kuća“, a školarci su pokazali da nisu uspješni samo u trčanju.

Pročitajte i:   Završena prva dva kola Premijer lige BiH u lovu ribe udicom na plovak

Nastojimo da naša škola bude što čistija i urednija. Svi treba da se trudimo da čuvamo naš grad i da on bude svakim danom sve ljepši“, ističe Anastasija.

Smatram da svaki čovjek može uraditi nešto kako bi uljepšao naš grad“, poručuje trećeplasirana Sara.

Na štandu u Dučićevoj ulici građanima su  dijeljene sadnice cvijeća, a na obilazici, kod mosta Branilaca Trebinja, biće zasađeni oleanderi.

Nadležne službe radno su obilježile Svjetski dan zaštite životne sredine –  akcijom uređenja gradskih javnih i zelenih površina, u kojoj je učestvovalo stotinjak aktivista –  iz Komunalnog preduzeća, Sportsko-ribolovnog društva, JU „Ekologija i bezbjednost“, vatrogasaca, Civilne zaštita Hidroelektrana na Trebišnjici, te drugih društvenih organizacija.

Načelnik Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove Bojan Čvoro kaže da Grad Trebinje finansijski i organizaciono podržava ove aktivnosti.

„A sve sa ciljem podizanja svijeti kod građana, posebno kod djece, o važnosti zdravih životnih navika i očuvanja životne sredine. Nadamo se da će ova manifestacija živjeti i svih narednih godina“, istakao je Čvoro.

Pročitajte i:   Jezero Modrac: Poziv na takmičenje u lovu ribe udicom sa hranilicom (Feeder)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.