EkologijaNajnovije vijesti

Na mjestu rudnika u Kaknju nastala močvara s više od 200 vrsta ptica

Na samo nekoliko kilometara udaljenosti od Kaknja u blizini naselja Haljinići nalazi se zaštićeno područje s močvarom Bistrik na kojem se nalazi više od 212 vrsta ptica.

Močvara koja se nalazi u prirodi, nastala umjetnim putem kao posljedica eksploatacije podzemnog rudnika, sastavljena od tri vodene površine, mir je za svakog ko je posjećuje.

Na njoj se nalazi više od 122 vrste biljaka, 212 vrsta ptica, 30 vrsta vilinih konjica, osam vrsta vodozemaca, sedam vrsta gmizavaca i 13 vrsta sisara. Sve to je čini netaknutim biserom kakanjske prirode, a s obzirom na to da među svim nabrojanim vrstama ima i onih koji su zaštićeni za mnoge je ova močvara prirodni park endemskih vrsta.

“Na ovom mjestu ptice selice provode određeno vrijeme prilikom svog neprestanog migrirajućeg putovanja, što predstavlja jedinstvenu priliku za njihovo detaljnije proučavanje i posmatranje”, piše Mirza Imamović.

Prema zvaničnim podacima, ovdašnji ptičji fond predstavlja dvije trećine njihovog ukupnog registriranog broja u našoj zemlji.

“Iako se nalazi relativno blizu naseljenih mjesta i samog grada, dolazak na ovaj lokalitet daje osjećaj potpune izolovanosti, sklada i spokoja, zbog čega se tokom toplijih dana, naročito vikendima, ovdje često mogu sresti mnogi Kakanjci, kao i ljubitelji naturalnog opuštanja iz drugih gradova, a u posljednje vrijeme sve više i bicklisti”, kaže Imamović.

Pročitajte i:   U Kiseljaku održano Prvenstvo SRS FBiH u disciplini "SPIN" za seniore

Dodao je da je močvara u najljepšem izdanju tokom proljetnih i ljetnih mjeseci kada se na njenoj površini reflektiraju pejzaži okoline.

“U prenesenom značenju, rekao bih da nosi vrijednost neprocjenjivog blaga, otvorenog i datog u amanet. A amanet nam valja čuvati”, dodao je Imamović.

Mještane, ali i one koji brinu o močvari raduje da su ekosistemi na području ove močvare još uvijek solidno očuvani i da zbog budućeg opstanka ovaj lokalitet mora prerasti u zaštićenu zonu.

Iz Općine Kakanj su kazali kako su poduzete sve aktivnosti kako bi močvara i zakonski postala zaštićeno područje, ali da postoje određene poteškoće koje bi se trebale ukloniti u narednom periodu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.