Fotografija kao dokaz klimatskih promjena: Gdje je nekad bio led sad je voda

Naučnik s danskog meteorološkog instituta Steffen Olsen bio je na rutinskoj misiji na sjeverozapadu Grenlanda. Na tom mjestu je napravio fotografiju koja najbolje pokazuje kako je otapanje Arktika doseglo dramatične razmjere.

Naime, on je otišao kako bi pronašao orijentirske alate za praćenje vremena, koje su njegove kolege postavile na led. Međutim, nije ih mogao vidjeti jer je led bio prekriven vodom. Ispod vode se nalazio led debljine 1,2 metra, ali se površina ledenog pokrivača toliko otopila da led nije ni vidljiv.

Fotografija pasa i njega sa sankama kako “hodaju po vodi” ubrzo je postala veoma popularna na društvenim mrežama. Ova fotografija samo je još jedan od dokaza klimatskih katastrofa s kojima je suočena planeta Zemlja.

Na svom Twitter profilu Olsen je napisao kako se autohtone zajednice na Grenlandu oslanjaju na morski led za prijevoz, lov i ribolov te da će oni biti među prvima koji će biti pogođeni topljenjem ledene ploče.

Pročitajte i:   In Memoriam: Preminuo istaknuti sportski ribolovac Miroslav-Miro Misita

Drastično topljenje leda zabilježeno je širom ostrva. Na Grenlandu su i ranije zabilježene faze pojačanog topljenja leda, posebno u periodu od juna do augusta, ali ne u ovim razmjerama. Budući da je do 13. juna otopilo dvije milijarde tona leda, a trenutna se situacija smatra ekstremnom.

Naučnici za ovu godinu predviđaju rekordno topljenje leda. Istraživač s Univerziteta u Gruziji Thomas Mote, koji proučava klimu na Grenlandu, kazao je da se ovakva situacija nije desila od kraja 90-ih godina. Topljenje leda moglo bi imati i veliki utjecaj na porast nivoa mora, što bi dovelo do iseljavanja miliona ljudi koji žive na obalama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.