Iz svijetaNajnovije vijesti

U Francuskoj otpočelo najveće uklanjanje hidroelektrane u evropskoj istoriji

Uklanjanje brane Vezins, visoke 36 metara, sa reke Selin u Francuskoj, započeto u maju 2019. godine, predstavlja trenutak od istorijskog značaja za evropske reke.

Građevinske mašine će u okviru najvećeg projekta odstranjivanja hidroelektrane u Evropi osloboditi rečni tok sve do ostrva i zaliva Mon Sen Mišel, koji su 1979. uvršteni na UNESKO-vu listu svetske baštine. Voda će tako biti „vraćena u vlasništvo“ jegulja, jesetri i drugih stanovnika.

Sa iste reke će u naredne dve godine nestati i hidroelektrana La Roche Qui Boit.

Krajnji rezultat podviga biće otvaranje 90 kilometara toka i poboljšanje kvaliteta vode, a korist će osećati ljudi i priroda na obalama Selin, ali i losos kojem će biti omogućeno vraćanje u njegova nekadašnja mrestilišta. Brane izgrađene tokom druge i treće decenije prošlog veka su preprečile put ovoj migratornoj vrsti ribe koja je u prošlosti plivala uzvodno od Mon Sen Mišela kako bi se razmnožavala i polagala jaja.

Uklanjanje dve hidroelektrane u Normandiji će se, dakle, pozitivno odraziti na biološku raznovrsnost područja, ali i na turistički i rekreativni potencijal.

Pročitajte i:   U Kiseljaku oboren rekord svjetskih ribolovnih prvenstava; Medalja i za BiH

Prema mišljenju Roberta Epla, osnivača i predsednika Mreže evropskih reka (European Rivers Network), projekat je mala revolucija na našem kontinentu.

„Umesto stvaranja novih brana, zemlje rade na ponovnom stvaranju zdravih reka i povratku vrsta“, rekao je Epl dodavši da se raduje prizoru lososa u Selini.

Novo istraživanje je otkrilo da je tok tek jedne trećine najdužih reka sveta slobodan i da fragmentacija i regulacija toka utiče na rečnu povezanost.

Izvor: energetskiportal.rs – Jelena Kozbašić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.