Divlje deponije “oživjele” nakon akcije čišćenja u Sarajevu, uskoro zapošljavanje dodatnih inspektora

Vlada Kantona Sarajevo je u svrhu jačanja kapaciteta inspekcijskih organa u Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove dala danas saglasnost za upošljavanje šest inspektora u ovoj Upravi. Istaknuto je i da su pojedine divlje deponije ponovo oživile nakon velike akcije čišćenja.

Kako se ističe u saopćenju vlade, planirano je upošljavanje dva sanitarna inspektora, jedan tržišno – turistički inspektor i jedan inspektor za hranu. Kako bi se ojačao sektor komunalne inspekcije, Vlada je danas odobrila upošljavanje dva komunalna inspektora.

“Potreba za ovim kadrovima u kontroli komunalne čistoće je nužna i vidljiva obzirom na nužnost stalnog praćenja stanja na terenu u ovoj oblasti”, kažu iz Vlade KS.

Ministar komunalne privrede i infrastrukture, Srđan Mandić se osvrnuo na nedavno okončanu dvomjesečnu široku akciju čišćenja Kantona. Prema njegovim riječima, osnovni cilj akcije je postignut, grad je očišćen i Sarajevo izgleda čistije nego ikad prije. Istovremeno, kroz tu akciju su detektovne slabosti sistema. Primjer je uklanjanje 130 divljih deponija, a prema informacijama sa terena, na preko 30 posto od evidentiranih lokacija, nakon okončanja akcije, ponovno su se pojavile ilegalne deponije.

Pročitajte i:   Ribolovci u Ključu se pobunili zbog koncesije privatniku, neki vratili članske kartice SDP-u

“Pitanje komunalne čistoće je zajedničko pitanje svih nas i to je važna poruka koju smo kroz ovu akciju poslali građanima Sarajeva. Čuvanje i zaštita okoliša je, uz djelovanje komunalnih preduzeća, zakonska obaveza svih građana ”, naglasio je ministar Mandić.

Kako se naglašava, kroz ovu akciju je evidentiran i nedostatak komunalnih inspektora kojih trenutno ima samo tri i koji nisu kapacitirani da obrade sve predmete koje im dostave 60 komunalnih redara.

Upošljavanje još dva komunalna inspektora bit će značajno pojačanje rada na terenu uz zakonsko sankcionisanje svih koji odlažu otpad na mjestima koja nisu za to namijenjena, saopćeno je.

“Ovo je samo početak jedne rigoroznije politike sa ciljem očuvanja i zaštite okoliša. Postoje ideje da se formira komunalna policija, vidjećemo i neka iskustva iz okruženja po tom pitanju. Kroz novi Zakon o komunalnim djelatnostima i Zakon o komunalnoj čistoći, redarima i inspekciji ćemo definisati veća ovlaštenja, bez preklapanja nadležnosti. Vidjećemo u kojoj mjeri i Ministarstvo unutrašnjih poslova može dati podršku inspektorima na terenu. Akcija čišćenja je završena, ali aktivnosti za čisto Sarajevo su tek počele”, poručio je ministar Mandić.

Pročitajte i:   Isplivala sramota građana: Iz rijeke Bosne izvučeno 300 guma

zaključuje se kako su novi inspektori, dodatna ulaganja od dva miliona KM u komunalna preduzeća Rad i Park te izmjene zakonske regulative tek prvi koraci u najavljenom smjeru.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.