Iz regijeNajnovije vijesti

Vanredna analiza vode iz rijeke Ćehotine

Opštinska vodoprivredna inspekcija zatražila je od JU „Vode Srpske“ da izvrši vanrednu analizu vode iz rijeke Ćehotine kako bi se utvrdilo da li postoji opasnost po riblji fond i zdravlje ljudi na području Foče zbog nedavnog puštanja hemikalija iz Termoelektrane „Pljevlja“.

Opštinski vodoprivredni inspektor Budimir Matović potvrdio je za RF da je po izbijanju ekološkog incidenta u rijeci Ćehotini uputio dopis Vodama Srpske koje su naložile Institutu za vode u Bijeljini da izvrši vanrednu analizu vode.

-Uzorci vode iz Ćehotine na području Foče su uzeti i čekaju se rezultati. Čim rezultati budu gotovi, javnost će biti obaviještena-rekao je Matović i dodao da je o ovom problemu upoznao i republičkog ekološkog i vodnog inspektora.

U rijeci Ćehotini, pritoci Drine, desio se pomor ribe, koji je izazvan puštanjem otpadnih voda iz cjevovoda jaloviša Termoelektrane “Pljevlja”.

Hemikalije, pepeo i šljaka ispušteni su 5.jula ujutro u rječicu Vezišnicu, pritoku Ćehotine, od čega je voda poprimila kao mlijeko bijelu boju, a što je izazvalo masovno uginuće ribe.

Pročitajte i:   Poziv na Prvenstvo SRS F BiH u mušičarenju - Fly fishing

Izvršni direktor Ekološkog društva “Breznica” iz Pljevalja Milorad Mitrović rekao je ranije za RF da su članovi pljevaljskog Sportsko-ribolovnog kluba “Lipljen” iz rijeke Ćehotine izvadili i zakopali tonu uginule ribe.

Prema njegovim riječima, ispuštanjem hemikalija u sekundi je pobijen sav živi svijet u Ćehotini, a da velika opasnost prijeti i zdravlju ljudi.

Mediji su javili da je Uprava policije Crne Gore podnijela u srijedu podnijela krivičnu prijavu protiv Termoelektrane “Pljevlja” i četiri odgovorna lica zbog ekološkog incidenta i pomora ribe u rijekama Vezišnici i Ćehotini.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.