EkologijaNajnovije vijesti

Osigurana sredstava za hitno saniranje zagađenja piralenom u Incelu

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović dao je danas saglasnost za preusmjeravanje sredstava potrebnih za hitno saniranje zagađenja hemikalijom piralen u poslovnoj zoni “Incel” u Banjoj Luci.

Riječ je o sredstvima iz projekta “Ekološki prihvatljivo upravljanje postojanim organskim zagađujućim materijama (POPs) u industrijskom i sektoru upravljanja otpadom” koji realizira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) BiH, a finansira se putem Švedske međunarodne agencije za saradnju (SIDA) iz više komponenti.

S obzirom na novonastalu situaciju i urgentnu potrebu rješavanja problema otrovnog piralena, ministar Šarović, kao politička kontakt tačka za saradnju sa GEF-om (Globalni ekološki fond), dao je saglasnost da se sredstva iz projekta, u iznosu od 600.000 američkih dolara preusmjere za hitno saniranje hemikalije piralen u “Incelu”.

Također, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, sredstva će biti usmjerena za prevenciju štetnih posljedica njegovog uticaja te na sličan projekat koji bude dostavljen kao prioritetan od Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Davanju ove saglasnosti prethodile su konsultacije ministra Šarovića s predstavnicima UNDP-a i SIDA-e, kao i nadležnim entitetskim institucijama.

Pročitajte i:   SRK Visoko: Održano udruženjsko takmičenje u lovu ribe udicom na plovak

Naime, u krugu nekadašnje fabrike “Incel” nedavno su otkrivene velike količine hemikalije piralen koja toksično utiče na zdravlje svih živih organizama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.