EkologijaNajnovije vijesti

Zbog čega je pocrvenila rijeka Bosna?

Sve indicije ukazuju da je prošlotjedno zagađenje rijeke Bosne otpadnim vodama koje su joj promijenile boju uzrokovalo poduzeće ArcelorMittal Zenica, izjavio je za Radiopostaju Žepče profesor doktor Samir Lemeš, predsjednik Upravnog odbora Udruženja Eko forum iz Zenice.

Nakon dojave zabrinutih građana koji su primijetili neprirodno crvenu boju rijeke Bosne, ovo ekološko udruženje je poslalo upit poduzeću ArcelorMittal budući da promjena u boji bila vidljiva upravo nizvodno od njihovog kolektora otpadnih voda u Zenici. U odgovoru iz kompanije je naglašeno da se 11. srpnja pristupilo proceduri redovnog održavanja sustava za prečišćavanje voda, te da su ispražnjeni bazeni rashladnog sustava ali da mulj nije ispuštan u rijeku Bosnu nego je odložen u krug poduzeća. “Po njihovim riječima nije bilo nekontroliranog izljeva u rijeku Bosnu, tako da im kao nije jasno zbog čega je rijeka Bosna crvena, “, istaknuo je Lemeš.

Eko forum se također obratio i nadležnoj federalnoj inspekciji koja je izašla na teren i snimila stanje ali bez povratne informacije o tome što se dogodilo. I nadležni kantonalni inspektor je izvršio uviđaj  nakon kojeg je objavio da je do zagađenja rijeke Bosne došlo zbog kvara na filterskim postrojenjima u poduzeću ArcelorMittal. “Koja je sad istinita informacija ovih navedenih, mi još uvijek ne znamo. Mi ćemo i dalje tragati mada se postavlja pitanje koja je svrha svega jer je očigledno da odgovarajuće kazne nema,” naglasio je profesor doktor Lemeš.

Pročitajte i:   Poziv na Prvenstvo F BiH u lovu ribe umjetnim mamcima sa obale - SPIN

Inače, kazne za zagađenje  zraka koje na godišnjoj razini plati ArcelorMittal nisu niti približne stupnju onečišćenja i počinjenoj šteti. “Za zagađenje zraka, ova kompanija plati godišnje 5000 do 6000 tisuća KM kazni, što je u poređenju sa stotinama tisuća maraka koje treba uložiti u filterska postrojenja stvarno simbolična kazna”, rekao je Lemeš.

Koliko su ovakva zagađenja rijeke Bosne opasna za ljudsko zdravlje tek trebamo otkriti jer ne postoji apsolutno nikakva sustavna analiza kvalitete vode rijeke Bosne, a rezultati analiza koje se provode nakon ekoloških incidenata najčešće nisu dostupni javnosti.

“Građani bi nakon uočenih zagađenja i onečišćenja trebali “zatrpati” svojim pozivima i dojavama nadležne inspekcije na svim razinama te alarmirati medije jer tek nakon medijskih objava postoji šansa  de netko doista i reagira, ” savjetovao je na kraju razgovora za Radiopostaju Žepče profesor doktor Samir Lemeš, predsjednik Upravnog odbora Udruženja Eko forum iz Zenice.

Pročitajte i:   Na rijeci Lašvi u Busovači održan Međunarodni SPIN Kup (VIDEO)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.