EkologijaNajnovije vijesti

Hrabre žene Kruščice u društvu poznatih: Nagrada za hrabrost u zaštiti prirode

Hrabre žene Kruščice osvojile su nagradu organizacije EuroNatur za 2019. godinu za svoju borbu protiv gradnje dvije male hidroelektrane u istoimenom selu u Bosni i Hercegovini.

Njihova borba trajala je više od 500 dana i noći. Grupa žena iz sela Kruščica blokirala je lokalni most preko istoimene rijeke spriječivši građevinske mašine svojim tijelima. Za svoju hrabrost i protest za zaštitu prirode njima će nagrada EuroNatura biti uručena na svečanosti 10. oktobra.

U uvjerenju da policija neće napadati žene upravo su se one angažovale na čuvanju mosta od augusta 2017. do decembra 2018. godine, navodi ova organizacija u saopćenju.

“Ni policijsko nasilje niti pokušaji zastrašivanja od investitora nisu učinili ove hrabre žene da odustanu od odbrane svoje rijeke. Tek prije Božića 2018. godine žene su odlučile napustiti most. Nadležni sud je podržao njihove ciljeve da se spriječi izgradnja hidroelektrana, čime je sretno završen mirni 18-mjesečni protest žena Kruščice”, istaknuto je iz EuroNatura.

Predsjednica ove organizacije Christel Schroeder navela je da su hrabre žene Kruščice odigrale impresivnu ulogu i da su primjer borbe protiv energetskih lobija na Balkanu.

Pročitajte i:   Busovača: Na rijeci Lašvi održano 2. kolo Premijer SPIN lige BiH

Tako će se “hrabre žene Kruščice” naći rame uz rame s ličnostima kao što su Nelson Mandela, Jonathan Franzen, Mihail Gorbačov, princ od Walesa i drugi.

Ova njemačka organizacija godinama dodjeljuje nagradu za izvanredan doprinos zaštiti prirode i okoliša, obrazovanju o okolišu i održivom razvoju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.