EkologijaNajnovije vijesti

Reagovanje na pogrešne tvrdnje u vezi medijacije i okolinske dozvole za Blok 7 TE Tuzla

U izjavi o početku izgradnje Bloka 7 TE Tuzla, koju su jučer objavili mnogi mediji  i web portali, predstavnik Elektroprivrede BiH d.d. Sarajevo, gosp. Salkić, u jednom dijelu izjave iznio je tvrdnje koje su neistine, a odnose se na pitanje medijacije u Energetskoj zajednici u vezi sa okolinskom dozvolom za blok 7 TE Tuzla.

Ovim putem želimo da pojasnimo da je okolinska dozvola za blok 7 TE Tuzla, još uvijek u proceduri tužbe kod kantonalnog suda u Sarajevu, jer je prilikom izdavanja ove okolinske dozvole došlo do kršenja domaćih  i međunarodnih zakona i sporazuma.

U izjavi gosp. Salkić kaže da su na sličan način  riješili spor koji se ticao okolinske dozvole:

– “Mi smo imali isti problem sa istim nevladinim organizacijama, kada je u pitanju okolinska dozvola, sličnu žalbu, i tada smo u postupku medijacije pred Energetskom zajednicom odbranili naše pozicije i dobili saglasnost Energetske zajednice za nastavak projekta – objasnio je Salkić”

Ova tvrdnja nije tačna. Na prvom mjestu, nije riječ o istim nevladinim organizacijama. Kada je u pitanju medijacija u vezi sa propustima u okolinskoj dozvoli za blok 7, Udruženje „Ekotim“ je pokrenulo tužbu kod kantonalnog suda u Sarajevu, i žalbu kod Energetske zajednice. Dok je žalba u vezi nelegalne državne pomoći za blok 7 pokrenuta od strane Aarhus centra u BiH.

U procesu medijacije sa Energetskom zajednicom, na koju se Salkić poziva, nisu obranjene nikakve pozicije Elektroprivrede, nego su na tom sastanku predstavnici iz BiH (delegacija iz Federalnog ministarstva okoliša i Elektroprivrede BiH), još jednom upoznati sa činjenicom da su obavezni primjenjivati međunarodne propise koje je Bosna i Hercegovina preuzela pristupanjem Energetskoj zajednici. U konkretnom slučaju radilo se o graničnim vrijednostima emisija u zrak. Zaključak tog sastanka/medijacije je bio da će Ministarstvu izmjeniti okolinsku dozvolu u skladu sa zahtjevima Ekotima, odnosno Energetske zajednice i propisati strožije emisije u zrak iz ovog postrojenja definirane u Poglavlju III i Aneksu V Direktive 2010/75/EU. (https://energy-community.org/news/Energy-Community-News/2017/07/27.html)

Pročitajte i:   Poziv za prijavu za učešće u Premijer ligi BiH u lovu šarana i amura

Dakle, nije dobijena nikakva saglasnost Energetske zajednice, nego su napravljene izmjene u okolinskoj dozvoli u skladu sa zahtjevima nevladinih organizacija koje su u više navrata tokom javne rasprave o okolinskoj dozvoli za blok 7 TE Tuzla ukazivale na ove greške. Zahvaljujući intervenciji Energetske zajednice,  izmijenjenom okolinskom dozvolom za blok 7 su propisane strožije emisije u zrak u skladu sa međunarodnim sporazumima koje je naša zemlja prihvatila.

Ministarstvo i Elektroprivreda su ovu ispravku okolinske dozvole pokušali iskoristiti da obustave proces tužbe pred kantonalnim sudom u Sarajevu, ali s obzirom da se tužba odnosi i na propuste u smislu ispunjavanja domaćih zakona i propisa, tužba je i dalje aktivna i mi očekujemo u narednih nekoliko mjeseci da sud donese odluku po ovom pitanju.

Kada je riječ o drugim propustima u okolinskoj dozvoloi za blok 7, za koje Energetska zajednica nema nadležnost, oni još uvijek nisu riješeni, do okončanja sudskog procesa. Pored toga treba istaći da blok 7 TE Tuzla, još uvijek nema riješen problem deponovanja šljake i pepela, a prilikom izdavanja okolinske dozvole, došlo je do značajnog kršenja zakona i pravilnika  FBiH.

Pročitajte i:   Obavještenje o prijavama za Premijer Feeder ligu SRS BiH

Ovakvim nastupima u medijima predstavnici Elektroprivrede vjerovatno pokušavaju prikazati građanima kako će se kroz proces medijacije „odbraniti“ njihove pozicije i kako je sve u vezi sa izgradnjom bloka 7 TE Tuzla u skladu sa zakonom i međunarodnim sporazumima, što nažalost nije tačno. Ukoliko Elektroprivreda zaista ima “dobre argumente da pred Energetskom zajednicom u postupku mirnog rješenja, dakle u predfazi, fazi medijacije zatvori taj slučaj sa Energetskom zajednicom”, kako to tvrdi Salkić, bilo bi interesantno čuti zašto se njihovi predstavnici nisu pojavili prošle sedmice na sastanku/medijaciji koja je bila zakazana za 24.07.2019. godine, u Energetskoj zajednici. Ako je sve jednostavno i “čisto”, zašto su medijaciju odgodili za septembar?

U cilju tačnog i ispravnog informisanja javnosti, ukazujemo i na prethodne izjave vezane za sam proces medijacije sa Energetskom zajednicom, na koju se tako rado poziva gosp. Salkić.

https://www.oslobodjenje.ba/o2/rodni-kraj/ekologija/ekotim-je-protiv-izdatih-okolinskih-dozvola-za-dvije-planirane-termoelektrane-pokrenulo-i-cetiri-tuzbe-na-lokalnom-sudu

https://www.tacno.net/ekologija-2/jos-jedna-potvrda-da-federalno-ministarstvo-okolisa-i-turima-ne-razumije-zakone-i-obaveze-bih/

http://www.fena.ba/article/960950/ekotim-uskladiti-okolinske-dozvole-za-termoelektrane-tuzla-7-i-banovici

https://www.bhputovanja.ba/bs/novosti/ekotim-uskladiti-okolinske-dozvole-za-termoelektrane-tuzla-7-i-banovici/1443

Rijad Tikveša, predsjednik  UG Ekotim

Link na vijest na koju objavljujemo reagovanje:

https://www.akta.ba/investicije/pocetkom-jeseni-pripremni-radovi-na-izgradnji-bloka-7-te-tuzla/103990

http://tip.ba/2019/07/30/pocetkom-jeseni-pripremni-radovi-na-izgradnji-bloka-7-te-tuzla/

https://rtvtk.ba/u-elektroprivredi-bih-vjeruju-da-ce-pocetkom-jeseni-poceti-pripremni-radovi-za-izgradnju-bloka-7-te-tuzla/

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.