Najnovije vijestiUlovi

Bilećko jezero postaje bh. Ebro za lov soma

Aleksandar Denda, dvadesetogodišnji ribolovac iz Bileće, prije nekoliko dana ulovio je ovog soma teškog 65 kilograma i dugačkog 208 centimetara. Som je ulovljen pred mrak na rapalu ‘Magnum’ dužine 18 centimetara vučom iz čamca. Kada je som uzeo rapalu, Aco nije mogao da ga zaustavi. Som je izvukao skoro sav najlon sa mašine pa je Aco upalio motor, vozio za somom i tako namotavao najlon. Poslije 2 sata borbe  i 3 kilometra vožnje po jezeru, som je izvučen na suho.

Za 7 dana hranjenja kukuruzom i bojilima, ribolovci Pinka Ninković i Nino Vujović su ulovili samo 4 šarana od po kilogram težine. Osmo jutro u 10 sati su signalizatori zapištali. Poslije 20 minuta borbe, Pinka i Nino su shvatili da imaju soma na štapu. Som je, očito je, ‘legao’ na primamu, otjerao šarane, i uzeo boilu okusa vanilije. Sljedeće jutro, u isto vrijeme, na babušku od pola kilograma dolazi som od 65 kilograma. Treće jutro na malog šarana kao kedera, opet uzima som. Ovaj put najveći, jer je izvukao sav najlon 0.32 mm sa mašine i otišao.

Pročitajte i:   Poziv za učešće u Premijer ligi BiH u disciplini ‘Lov šarana i amura’

Kako je počela sezona, na Bilećkom jezeru je ulovljeno desetak somova preko 50 kilograma, a ne zna se broja ovim, za Bilećko jezero, ‘manjim’ od 15 do 35 kilograma.

Sve ovo ne bi bilo moguće da se u posljednje dvije godine nije intenzivirao rad ribočuvarskih službi, i to složni rad bilećke, trebinjske i nikšićke ribočuvarske službe koji danonoćno vrše obilaske jezera, što je rezultiralo ulovima kapitalnih šarana i somova.

Prije nekoliko godina, kada smo kao ekipa BistroBiH portal bili u gostima na jezeru Bileća, rekao sam da mi imamo naš Ebro i da će Bilećko jezero imati lijepu budućnost. Zahvaljujući entuzijastima sa jezera, bio sam u pravu.

Em što je jezero prelijepo, em što je bogato ribom, em što ima i kapitalnih riba čiji su ulovi jako česti.

Nadamo se da će i nadležne institucije u gradovima oko jezera shvatiti značaj zaštite ribljeg fonda za ribolovni turizam, te pomoći rad volontera u ribolovnim udruženjima koji na svoju štetu štite riblji fond a za interes svih nas.

Pročitajte i:   Poziv na Prvenstvo F BiH u lovu ribe udicom na plovak za mlađe kategorije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.