Iz Udruženja i savezaNajnovije vijesti

Svjetski prvaci u ribolovu pokrenuli akciju čišćenja rijeke Usore

Ekipa Udruženja građana sportskih ribolovaca Jelah-Tešanj je osvojila zlato na 39. svjetskom prvenstvu za klubove održanom u Hrvatskoj. Osim toga što su Bosnu i Hercegovinu postavili na svjetski tron, briga za lokalnu zajednicu nije izostala.

Udruženje građana sportskih ribolovaca Jelah-Tešanj je osnovano 1948. godine pod nazivom SRD Usora-Jelah. Godine 1998. ovo udruženje dobija današnji naziv.

“Trenutno brojimo oko 180 članova, s tim da svake godine imamo od 25 do 35 polaznika ‘Male škole ribolova’, tako da kada dodamo 20 počasnih članova, dođemo do oko 230 članova našeg udruženja“, istakao je Vahid Festa, predsjednik UGSR Jelah-Tešanj.

Članovi UGSR Jelah-Tešanj su entuzijasti koji vole ribolov. Obavljaju svakodnevne poslove koji im obezbjeđuju egzistenciju, a ribolov je, kako kažu, motiv, ljubav, želja. I, ustvari, ono najvažnije.

“Skoro svakog vikenda idemo na kup takmičenja koja organizuju naša prijateljska udruženja, ne samo u Bosni i Hercegovini nego i u susjednim zemljama, u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, pa i u Mađarskoj. Tako da mi, ustvari, na nezvaničnim takmičenjima stičemo iskustvo“, pojasnio je Festa kako se to ribolovci pripremaju za državna i međunarodna takmičenja.

Ove godine se Svjetsko prvenstvo održalo u gradu Prelogu u Hrvatskoj. Okupilo se 30 klubova iz 30 različitih zemalja svijeta.

“Uslovi za ribolov su nam odgovarali jer je to derivacioni kanal koji brzo teče, koristili su se plovci od 30, 40, 50 grama. Godine 2007. na Svjetskom prvenstvu, održanom na Hutovom blatu, osvojili smo četvrto mjesto, a 2015, na rijeci Vah u Slovačkoj, bili smo šesti u svijetu. Jednostavno, ti uslovi su nam ulijevali nadu da bismo mogli ostvariti zapaženiji rezultat“, istakao je Festa, naglasivši kako se nisu nadali da će osvojiti svjetski tron, ali su maštali o tome da uđu među pet najboljih sportskih ekipa.

Festa je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) pojasnio kako samo takmičenje traje dva dana, međutim pet dana prije toga teku pripreme jer se lovi u pet sektora, tako da se svaki dan prolazi po jedan sektor.

Pročitajte i:   Poziv na Prvenstvo Federacije BiH u lovu šarana i amura

“Kada dođe zvanično takmičenje, lovi se četiri sata. Pet naših takmičara biva raspoređeno u pet različitih sektora. Na koncu se zbrajaju rezultati, tako da se dođe do ekipnog plasmana. Suština i leži u tome da se napravi ekipa od pet takmičara koji imaju podjednako znanja kako bi na kraju bili ispred drugih“, kazao je Festa, dodavši kako su ove godine doživjeli ostvarenje svojih snova jer biti klupski prvak svijeta nije mala stvar.

Nermin Piknjač se na ovom prvenstvu, osim ekipno, okitio zlatom i u pojedinačnoj konkurenciji. Porodica, posao i ribolov su tri najvažnije stvari u njegovom životu.

“Zaista sam presretan što sam bio prvi na ovom takmičenju, ali taj je osjećaj ništa u usporedbi s činjenicom da je moja ekipa prvak svijeta. Na neki način, ovo je ostvarenje mojih snova, nešto na čemu smo moja ekipa i ja marljivo radili, i na kraju smo osvojili prvo mjesto“, istakao je Nermin Piknjač, prvak svijeta u ribolovu.

Dodao je kako je zaljubljenik prirode te da ribu koju ulovi, uvijek pusti. Najveće uživanje mu predstavlja gledanje u rijeku.

“Idem u septembru na Svjetsko prvenstvo reprezentacija na koje se dolazi putem kvalifikacija. Svake se godine u Bosni i Hercegovini održavaju kvalifikacije na kojima se odabere šest najboljih takmičara koji predstavljaju našu zemlju“, istakao je Piknjač.

Lokalna sredina je prepoznala njihov angažman, trud i rad, međutim nedostaje podrške s državnog nivoa, s obzirom na to da su ovi ribolovci na 39. svjetskom prvenstvu predstavljali državu Bosnu i Hercegovinu, a ne svoj grad ili, pak, svoj klub.

Članovi ovog udruženja entuzijazam prema ribolovu nastoje prenijeti i na mlađu populaciju, stoga su osnovali ‘Malu školu ribolova’, čiji je cilj edukacija i priprema mladog naraštaja za ovaj vid sportskog organizovanja.

“Ovo je projekat kojim se jako ponosimo, možda i najvažniji u toku godine. Do sada smo imali od 25 do 35 polaznika, međutim s obzirom na naš uspjeh, ove godine očekujemo i veći interes mladih“, rekao je Vahid Festa, naglasivši kako im nije jedini cilj dobiti sportskog ribolovca, negoli u pet dana koliko traje ova škola, izgraditi ekološku svijest kod mladih.

Pročitajte i:   Poziv za učešće na Prvenstvu i Kupu FBiH u lovu ribe udicom na plovak

Svjetski prvaci su pokrenuli važan projekat koji je vrijedan, ne samo za lokalnu zajednicu već i za cjelokupnu državu. ‘Sačuvajmo rijeku Usoru’ naziv je projekta, ali i vodilja kojom žele očuvati pritoku rijeke Bosne, kao i sredinu te državu u kojima se nalaze. Iza projekta stoje dva cilja.

“Jedan je osvijestiti nadležne kako bi se spriječile protuzakonite radnje u koritu Usore. Drugi cilj predstavlja osnažiti svijest građana, da svaki pojedinac shvati kako ima ulogu te kako može doprinijeti zaštiti životne sredine ako prijavi one koje nelegalno eksploatišu šljunak ili bacaju otpad u rijeku“, pojasnio je Festa, dodavši kako, osim ovog važnog projekta, postoje još dva, a tiču se, također, rijeke Usore.

Jedan je sanacija obala Usore iznad mosta u naselju Jelah gdje je nekoć bila brana. Kako se pravio most, brana je uklonjena i došlo je do urušavanja obala. Drugi projekat je revitalizacija Usore tako što će se izgraditi prelivni pragovi oko 50 centimetara kako bi se smanjila brzina protoka vode s ciljem stvaranja ribljih staništa i akumulacije vode.

‘Sačuvajmo rijeku Usoru’ je vapaj sportskih ribolovaca da se konačno pokuša zaustaviti, prije svega, nelegalna ekploatacija šljunka i odlaganje otpada neposredno uz riječno korito. Osim reagovanja nadležnih, svaki pojedinac treba dati svoj doprinos tako što će čuvati ovu rijeku. A time i sva prirodna bogatstva kojima obiluje Bosna i Hercegovina.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.