EkologijaNajnovije vijesti

Bitka za Doljanku i David protiv Golijata

Borba protiv izgradnje hidroelektrane na rijeci Doljanci, pritoci Neretve, tema je reportaže “Süddeutshe Zeitunga”, čiji autor aktere ovog sukoba Dženana Šašića i Mirzu Taletovića poredi sa Davidom i Golijatom.

Predvodnik inicijative protiv izgradnje hidroelektrane na Doljanci u blizini sela Zlate na području Jablanice je Dženan Šašić, 22-ogodišnji informatičar, koji je tu rođen. On se, kako se navodi u tekstu, svakog vikenda iz Sarajeva, gdje živi i radi, vraća u Zlate i zajedno sa svojim Udruženjem građana “Zajedno za Doljanku”, čiji je i osnivač, nastavlja svoju borbu za rijeku za koju ga vežu najljepše uspomene.

“Doljanka je dom i za Mirzu Taletovića”, svjetski poznatog košarkaša, nekedašnjeg igrača NBA lige, a danas predsjednika Košarkaškog saveza BiH, piše dalje Peter Münch, autor reportaže.

Taletović se inače, kako se navodi u nastavku teksta, u BiH vratio da pomogne i njegova firma Eko-Vat na Doljanci gradi hidroelektranu kapaciteta 4,5 megavata. Do sada je u projekat, kako je rekao, investirao dvanaest miliona konvertibilnih marka.

Jablaničko jezero je za ekološke aktiviste u BiH primjer negativnog uticaja izgradnje hidroelektrana na okoliš. Možda je baš to i pomoglo Dženanu Šašiću da stekne veliku podršku u svojoj borbi za očuvanje Doljanke

David protiv Golijata

“Dženan Šašić protiv Mirze Teletovića – to su protagonisti borbe koja se vodi na ulicama Jablanice, u medijima i na sudu. Riječ je o neravnopravnoj borbi Davida protiv Golijata, prilično slabašnog aktiviste protiv divovskog investitora, dječaka sa sela protiv sportske zvijezde koja je proputovala svijet”, piše dalje Peter Münch.

Pročitajte i:   (VIDEO) Visoke temperature prouzrokovalo pomor ribe u Ribarskoj oazi Lađenici u Dobroševićima

“Ova borba nije tek vječni sukob privrede i ekologije, već je polje napetosti složenije: radi se o obnovljivoj energiji i zaštiti klime nasuprot uništavanju prirode, o ljudima koji pomažu svojoj domovini i ljudima koji je žele zaštititi”, pojašnjava autor teksta.

Bitka za Doljanku, piše Münch, primjer je koji ukazuje na jedan širi kontekst, a radi se o planovima da se na Balkanu, uz otprilike 1.000 postojećih, izgradi oko 3.000 hidroelektrana. Riječ je o velikim projektima brana, poput onoga na rijeci Vjosi, koja na svom 270 kilometara dugom toku do Jadranskog mora, iz Grčke teče kroz Albaniju. Samo u BiH planirana je izgradnja oko 300 takvih objekata na 244 rijeke.

“Atmosfera zlatna groznice” na balkanskim rijekama

“Međunarodna asocijacija za hidroenergiju (IHA) 2017. je procijenila ovaj potencijal na  8.400 megavata, oduševljeno ga nazivajući „gigantskom baterijom” koja će zanimati sve više i više ulagača… No, na loše strane tog interesa, koji će biti podstaknut državnim subvencijama i jeftinim kreditima, upozoravaju ekološke organizacije poput njemačkog Euroruna i Riverwatcha iz Austrije. One upozoravaju na mogućnost pojave ‘atmosfere zlatne groznice’ na balkanskim rijekama”, piše u “Süddeutshe Zeitungu”.

Pročitajte i:   Održano Prvenstvo SRS F BiH u lovi ribe udicom na plovak

U nastavku se, između ostalog, ističu i negativne okolinske pojave, poput uništavanja posljednjih divljih riječnih krajolika u Evropi, gubitak vode za navodnjavanje, smanjenju nivoa podzemnih voda, sušenja okolnih šuma i slične pojave, koje bi prirodnim arealima nanijele nepopravljivu štetu.

Bitka za Doljanku još nije gotova

Bitka za Doljanku podijelila je i grad Jablanicu. Jedna polovina stanovništva podržava Taletovića, a druga Šašića. Ekološki aktivista se nada da će skorom sudskom odlukom poznatom košarkašu biti oduzeta građevinska dozvola, a Teletović je ubijeđen da će za dva mjeseca početi proizvoditi struju, rezimira njemački novinar ovaj sukob, ponovo poredeći njegove aktere sa Davidom i Golijatom, te završava članak Taletovićevom izjavom:

“Ovo je Bosna i to je za očekivati. Ali visok sam 2,06 metara i težak sam 120 kilograma. Niko me ne može uplašiti tako brzo.”

Priredio: Faruk Šabanović – DW

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.