PRVI PUT U 15 GODINA: Počinje čišćenje korita rijeke Bosne, izdvojeno 400.000 KM

Ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoliša Arnel Isak potpisao je s predstavnicima općina i gradova te javnih komunalnih preduzeća ugovore o finansiranju projekata čišćenja obala rijeke Bosne duž njezinog toka kroz Zeničko-dobojski kanton.

Iz kantonalnog Fonda za zaštitu okoliša za ovu namjenu su izdvojena sredstva u iznosu od 423.497,60 KM, a prvi put nakon petnaest godina finansirat će se čišćenje rijeke Bosne u sedam gradova i općina, od Visokog do Doboj Juga.

Sredstva su odobrena JKP “Vis” d.o.o. Doboj Jug (70.000,00 KM), JKP “Radnik” d.o.o. Zavidovići (70.000,00 KM), KJD d.o.o. Maglaj (68.121,60 KM), Gradu Zenica (50.000,00 KM), Općini Doboj Jug (25.376,00 KM), Općini Kakanj (70.000,00 KM) i Gradu Visoko (70.000,00 KM).

Općina Žepče nije se prijavila na javni poziv resornog ministarstva, tako da planirana sredstva od 500.000 KM nisu u cjelosti utrošena.

“Projektom je planirano uklanjanje divljih deponija, čišćenje priobalnog pojasa od svih otpada i omogućavanje prohodnosti obalama rijeke Bosne. Očekujemo da će lokalne zajednice odmah otpočeti realizaciju projekta te da će čišćenje biti završeno do kraja godine. Želimo da pomognemo gradovima i općinama da očiste rijeku Bosnu kako bismo imali čišći i ljepši okoliš. Nadam se da ćemo projekt nastaviti i iduće godine”, kazao je ministar Isak.

Pročitajte i:   Još desetak dana do početka 18. 'Potrage za kraljicom Une'

Mirza Fazlić, pomoćnik načelnika za privredu, urbanizam i zaštitu okoliša Općine Kakanj je kazao da će 70.000 KM biti utrošena na čišćenju vodotoka rijeke Bosne gdje je najizraženije onečišćenje bilo za vrijeme poplava.

“Ovaj dio sredstava će upotpuniti kompletnu sliku gdje i općina Kakanj izdvaja sredstva u iznosu od 60.000 KM, a ukupna sredstva koja će u ovoj godini biti utrošena na području Kaknja je 130.000 KM te vjerujemo da ćemo očistiti i tako preventivno djelovati u slučaju novih poplava”, kazao je Fazlić

Potpisivanjem ugovora nastavljena je realizacija programa utroška sredstava Fonda za zaštitu okoliša ZDK vrijednog 1,5 miliona KM. Početkom sedmice Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoliša potpisalo je ugovore o finansiranju 17 projekata lokalnih zajednica i javnih komunalnih preduzeća, koji se odnose na oblast upravljanja otpadom, a za koje je izdvojeno 900.000 KM.

Pročitajte i:   USR 'Krušnica': Zahvalnica načelniku Arminu Halitoviću i Općinskom vijeću Bosanske Krupe

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.