EkologijaNajnovije vijesti

Rijeka Spreča zagađena teškim metalima

Zagađenje rijeke Spreče pogotovo na dijelovima koji prolaze kroz Lukavac i Gračanicu prisutno je godinama unazad. Uzmemo li u obzir i ispuštanje otrovnih materija iz Global Ispat Koksne industrije Lukavac  i pucanje brane na tzv. Bijelom moru prošle godine, može se reći da su posljedice zagađenja i više nego opasne. Najviše po zdravlje stanovništva.

Poduzimanje konkretnih mjera od nadležnih institucija a u vezi sa daljim koracima koji bi doveli makar do smanjenja zagađenja rijeke Spreče, pogotovo na potezu od Lukavca do Gračanice izostaju. Ova rijeka je i dalje zagađena teškim metalima, pokazali su preliminarni rezultati nedavnog istraživanja.

 

“To je u suštini i područje koje je najviše zagađeno, prije svega teškim metalima, ali ja ovdje moram napomenuti da mi tu imamo i druge polutante koji su mnogo opasniji od teških metala, ali mi ovom studijom nažalost nismo zbog ograničenja u finansijskom smislu obuhvatili ove organske zagađujuće tvari koje su kud i kamo opasnije”, rekao je dr. sc. Abdel Аozić, professor na Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Tuzli.

Pročitajte i:   Bajram šerif mubarek olsun

Da treba poduzeti konkretne mjere u narednom periodu, govori i registar liječenih osoba od malignih oboljenja.

“U posljednje dvije godine, podatke koje smo izvadili govore o tome da jesu stanovnici sa područje opštine Gračanica u najvećem broju liječeni u bolničkim kapacitetima, a to je Opća bolnica Gračanica i Klinički centar Tuzla”, rekla je dr. Majda Sarihodžić, rukovoditeljica Službe za socijalnu medicinu u ZZJ TK.

Apeli ribara koji gravitiraju na ovom području o zaštiti rijeke Spreče su također intenzivirani. Ni poljoprivrednici nisu u boljem položaju. Poplave im stvaraju velike probleme.

“Nažalost država nam nema sluha. Ne možemo reći kriv je neko sa strane. Opet ćemo tu fokus da damo na ljudski faktor”, smatra Osman Hodžić, sekretar Udruženja ribara Drijenča Gračanica.

„Onda je problem na brani. Znači, oni nama diriguju. Drže vodu i nivo vode. Kad vide da nemaju kud oni ispuste i onda u roku od 24 sata mi budemo poplavljeni“, kaže Ramiz Šestan, poljoprivrednik iz Gračanice.

Zbog sve učestalijih poplava, ali i zagađenja poljoprivrednici sa ovih područja sve više odustaju od proizvodnje.

Pročitajte i:   Poziv na Prvenstvo Federacije BiH u lovu šarana i amura

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.