NP ‘Sutjeska’: Održana treća po redu manifestacija ‘Dan upravljača zaštićenih područja u BiH’

Nacionalni park „Sutjeska“ bio je domaćin treće po redu manifestacije „Dan upravljača zaštićenih područja u Bosni i Hercegovini“ koja je održana od 2. do 4. oktobra 2019. godine, u organizaciji Programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu u BiH (UNEP) i Republički zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS.

Prezentacije i radionice održane su u konferencijskoj sali Muzeja Bitke na Sutjesci na Tjentištu koji je obnovljen ove godine. Pored predstavnika zaštićenih područja, skupu su prisustvovali predstavnici resornih ministarstava, Ujedinjenih nacija u BiH, nevladinih organizacija, te gosti iz regiona koji su prenijeli važna i korisna iskustva.

Teme ovogodišnjeg Dana upravljača bile su:

  • organizacija nadzorne službe u zaštićenim područjima;
  • planovi upravljanja;
  • stručni kapaciteti za upravljanje zaštićenim područjima;
  • turizam u zaštićenim područjima.

Dan upravljača zaštićenih područja u BiH je inicijativa koja se organizuje u cilju unapređenja komunikacije i saradnje upravljača zaštićenih područja. Ovaj skup je dio projekta „Postizanje očuvanja biološke raznovrsnosi kroz uspostavljanje i efikasno upravljanje zaštićenim područjima i izgradnju kapaciteta za zaštitu prirode u Bosni i Hercegovini” kojeg implementira Program Ujedinjenih nacija za životnu sredinu u Bosni i Hercegovini (UNEP).

Pročitajte i:   Poziv na Prvenstvo SRS FBiH u lovu ribe udicom na plovak, za kategorije U-15, U-20, U-25 (ekipno i pojedinačno)

Učesnici manifestacije imali su priliku da posjete Spomen kuću Bitke na Sutjesci, koja je obnovljena prošle, 2018. godine. Riječ je o radovima na restauraciji fresaka sa motivima golgote bitke na Sutjesci, a koji je predvodila restaurator Vanja Šotra-Dursun iz Republičkog Zavoda. Organizovan je izlet na jezero Donje Bare i vidikovac „Borić“ koji se nalaze u okviru NP „Sutjeska“.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.