Iz svijetaNajnovije vijesti

Nemačka uspela da proizvede pola svoje električne energije pomoću Sunca

Nemačka je postavila novi rekord, zahvaljujući solarnoj energiji koja je proizvela 50.6 odsto električne energije 9. juna u podne. Solarna proizvodnja je dostigla vrhunac od 23.1 gigavata tog dana.

Tri dana ranije proizvodnja je bila na 24.2 gigavata između 1 i 2 sata popodne, ali je devetog juna potrošnja opala zbog praznika, omogućavajući probijanje psihološke barijere od 50 odsto.

Izveštavanje o ovom ostvarenju je bilo prilično neprecizno u nekim slučajevima. Pokrivanje je često mešalo potražnju za električnom energijom sa ukupnom potrošnjom energije, koja pravilno obuhvata grejanje i industrijsko korišćenje prirodnog gasa, iako je i ona niska usled toplog državnog praznika. Naslovi su često navodili da je granica od 50 odsto premašena tokom čitave nedelje, a ne samo u toku jednog sata.

Ipak, obim ostvarenja je popriličan. Nemačka nije baš sunčano mesto. Zaista, oko 90 odsto svetske populacije živi u zemljama koje imaju suštinski više sunčeve svetlosti.

U skladu sa tim, vetar je taj koji je, za razliku od Sunca, kičma nemačkog preobražaja ka obnovljivim, nezagađujućim izvorima energije.

Pročitajte i:   Hа језеру Aлаговац почело Oпштинско такмичење у спортском риболову

Pomeranje ka solarnoj energiji u Nemačkoj nije bilo jeftino, sa subvencijama od 16 milijardi evra u 2013. godini. Međutim, stvarajući nivo potražnje koji je pokrenuo masovnu proizvodnju, Nemačka je odigrala veliku ulogu u smanjenju cene solarnih ploča za čitavih 80 odsto u periodu od pet godina. Time je omogućeno drugim zemljama da idu njenim stopama za samo delić nekadašnje cene, a posebno one koje imaju više sunčeve svetlosti.

Tamo gde su započeti koraci pomeranja ka energiji vetra od strane vladinih subvencija, solarna energija u Nemačkoj sada može da nastavi takmičenje sa fosilnim gorivima po pitanju cene i razvoja.

Solarna proizvodnja Nemačke je u veća za 34 odsto u poređenju sa istim periodom prošle goidne, što je rezultat boljih vremenskih prilika i razvijenijih instalacija. Dok je prvi činilac nepredvidljiv, povećan broj solarnih ploča garantuje još jedno probijanje rekorda od 50 odsto i to već ove godine.

Pročitajte i:   Održana Kup SRS BiH u lovu ribe na hranilicu - Feeder

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.