U Žepče stigla nagrada za najuređeniji ribolovni revir na rijeci Bosni

Ribolovna staza i šetnica u našem gradu, od strane Rotor organizacije za razvoj turizma iz regije koji je u sastavnu dijelu akcione grupe Za čisti sliv rijeke Bosne, a sve u sklopu projekta „Čista rijeka Bosna“, izabrani su za Najuređeniji ribolovni revir na rijeci Bosni.

Kao nagrada za najuređeniji revir u naš grad stigao je i ribolovni čamac, koji će članovi udruženja SRD Bosna Žepče koristiti prilikom obilaska ribolovnih područja i zaštiti od krivolova.

Ove godine iz organizacije Rotor išli su sa akcijom izbora najuređenijeg ribolovnog revira u kojemu je bilo kandidirano njih 14, s područja od Ilidže do Šamca.

Kroz uspostavu Akcione grupe na nivou sliva i njenih segmenata u partnerskim lokalnim zajednicama, djeluje se organiziranije u pravcu jačanja ekološke svijesti stanovništva, čistijeg područja uz rijeku i glavnu prometnicu, kao i turističke valorizacije područja.

„Skrećemo pažnju na ribolovna udruženja koja su veoma važni za održavanje čistoće i vrijednosti. Dijelovi društva rade na kreiranju ribolovnog turizma, jer u ovom projektu nastoji da sa strane turizma doprinesemo boljem ekološkom imidžu na ovom području.“, kazao je Siniša Mitrović iz udruženja Rotor.

Pročitajte i:   Mnoge životinjske populacije smanjene za 68 posto, u BiH problem prave male hidroelektrane

Nagradu su tako službeno i „preuzeli“ ribolovci iz lokalnog udruženja USRD Bosna Žepče.

„Ovo je pravi poticaj našem udruženju, od 14 staza naša u Žepču je izabrana za najljepšu i nagrađeni smo čamcem. Staza je izabrana za najuređeniju ne samo zahvaljujući nama ribolovcima, koji smo na stazi radili zadnjih petnaestak godina, nego i činjenici da je Općina Žepče prepoznala ovaj projekt ozidavanja korita. I sami sudionici svih ribolovnih natjecanja i kupova prepoznali kako je staza prilagođena ribolovcima, a to je u ovom projektu bilo ključno“, kazao je Nedžad Hodžić, predsjednik Skupštine USRD Bosna Žepče.

Implementator “Rotor”, organizacija za razvoj turizma Regije Doboj, glavni partner Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica i 14 lokalnih zajednica u slivu rijeke Bosne Ilidža, Centar Sarajevo, Ilijaš, Visoko, Kakanj, Zenica, Žepče, Zavidovići, Maglaj, Doboj Jug, Doboj, Modriča i Šamac bili su partneri u ovom projektu.

Namjera partnera u projektu bila je da se “iskoristi” lokacijska prednost područja i općina uključenih u projekt sa tranzitom od sjevera ka centru i ostatku BiH, te blizina prirodnog nasljeđa, te spomenika i parkova prirode, kao i potencijalnih zaštićenih područja koja se nalaze u slivu rijeke Bosne.

Pročitajte i:   Mostar: Neretva promijenila boju, građani u čudu

Između ostalog, tokom naredne godine je planirano je da se radi na uređenju ulaza i tranzitnog puta od sjevera BiH ka centru države, koji je “slika i prilika” BiH za sve turiste koji iz Zapadne Evrope kroz našu državu idu ka Jadranu, ali i da se kroz eko-kvizove i igru osnovci od najranijeg doba educiraju o potrebi brige i zaštite okoline.

Također, planiran je nastavak promoviranja web-aplikacije “ČRB” (Čista rijeka Bosna), kojom se prijavljuje, te poziva na čišćenje nelegalnih deponija u području sliva rijeke Bosne.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.