EkologijaNajnovije vijesti

Jajce: Posadili 1.000 sadnica bijelog bora na Gornjem Bešpelju

Sadnja drveća nije rekreacija kojom se ljudi baš često bave niti je u novije vrijeme naročito popularna.

Pojedinci koji se sjećaju organiziranih akcija pošumljavanja često te poduhvate prepričavaju povezujući ih s lijepim i nostalgičnim uspomenama. Sa željom da se naše društvo bavi humanim i plemenitim stvarima, pokrenuta je inicijativa prve akcije pošumljavanja pod nazivom “Zeleni Kvadrati Života”.

Svjesni činjenice da se na području općine Jajce, ali i cijeloj Bosni i Hercegovini, o šumama ne vodi dovoljno računa, iako one predstavljaju jedno od najvećih prirodnih bogatstava našega podneblja, udruga “Mungos” je, u saradnji sa “Šumarijom Jajce” pokrenula akciju pod nazivom “Zeleni Kvadrati Života” s ciljem podizanja svijesti o potrebi zaštite životne sredine i važnosti šumskog ekosustava.

U subotu 2. studenog/novembra pedesetak volontera okupilo se na lokalitetu Gornji Bešpelj. Okupljenima su se obratili predstavnik “Šumarije Jajce” Velid Mešić, inicijator i koordinator projekta Jimmy Budeš te načelnik Općine Jajce Edin Hozan.

Poznato je da je kod nas ekološka svijest slabo prisutna, ako je uopće i ima. Stoga, osim o praktičnom dijelu ovoga projekta, govorilo se i o tome koliko je važno imati partnerski odnos prema prirodi. Nažalost, mi živimo u vremenu eksploatatorskog odnosa prema prirodi, a to neće dobro završiti, jer s prirodom treba surađivati, čuvati je i njegovati. Nakon obraćanja počela je sadnja koju su moderirali stručnjaci iz lokalne šumarije i gosti, inženjeri šumarstva iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Pročitajte i:   Poziv na Prvenstvo Federacije BiH u lovu šarana i amura

Vrijedni volonteri posadili su 1.000 sadnica bijelog bora. Nakon rada uslijedio je zasluženi odmor, uz ručak i razgovor završilo je prvo izdanje akcije “Zeleni Kvadrati Života”. Sudeći po reakciji, svi učesnici otišli su sretni i zadovoljni svojim kućama, bogatiji za jedno novo i plemenito iskustvo.

Nadamo se da je ova akcija obilježila početak jedne lijepe tradicije u budućnosti Jajca.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.