Najnovije vijestiReportaže

Ranko Travar: Oktobar na Dunavu u Novom Sadu

Za nas je vrlo buran oktobar na Dunavu u Novom Sadu.

Kao i svake godine, krajem septembra i početkom oktobra počinje sezona lova mrene na Dunavu u Novom Sadu, na potezu koji počinje od Petrovaradinske tvrđave uzvodno do plaže u Sremskoj Kamenici (cca 3 km).

Ova godina je specifična po tome što se bukvalno pola Srbije “preselilo” na ovaj teren. Bilo je tu ekipa iz Požege, Jagodine, Valjeva i drugih poprilično udaljenih gradova.

Većina ribolovaca, kako ovih sa strane, tako i domaćih, opredijelila se za lov mrene fider tehnikom.

Nažalost, većina tih istih ribolovaca ponijela je sa vode nevjerovatne količine mrene. Čuvari ribolova u Novom Sadu aktivni su uglavnom u proljeće, kada traje kampanja za prodaju ribolovačkih dozvola. Poslije toga gotovo da je nemoguće nabasati na nekog čuvara.

Ovu priču zato posvjećujem sasvim drugoj kategoriji ribolovaca, onoj zbog kojih se ovaj naš sport zove sportski ribolov.

Glavni lik je moj veliki drugar Sloba Markičević, inače vlasnik čuvene picerije “Sveti Stefan” u Sremskoj Kamenici. Ribolov je na plovak zavoleo je još kao dječak, loveći škobalje i mrene na rijeci Bosni kod Kaknja, gdje mu je rođena majka. Tu ljubav nosi i danas u sebi na fanatičan način i sve slobodne dane posvjećuje ribolovu.

Pročitajte i:   USR Bioštica i Stream Tackle: Održan 8. Stream Fishing Cup Bioštica 2024

Radnim danima je na Drini, a vikendom svaki dan koristi da skokne do Dunava na Kameničku plažu, gdje lovi svoje omiljene ribe – škobalje i mrene. Sav ulov vraća u vodu. Jedina riba iz Dunava koju ne vraća je smuđ.

Lovi na tradicionalan način, što znači da ribu primamljuje isključivo hljebom i lovi je na hljeb.

Bez obzira da li lovi škobalja ili mrenu, pribor je isti. Koristi lagane Maver štapove, osnovni najlon 0,16mm i predvez 0,14mm.

Iz Bosne je povukao mušku naviku da ribu vadi bez meredova i bez ičije pomoći. Pravi meraklija. Svi koji su imali čast da love sa Slobom, bez rezerve će vam reći da je u pitanju istinski velemajstor ribolova.

Društvo mu često pravi naš zajednički drugar Aleksandar Marović Aca, iz Valjeva, sa kojim ukršta štapove kako na Dunavu, tako i na Drini.

Kao što vidite iz ovih par video materijala (samo mali deo sam prikazao) na Kameničkoj plaži su česti gosti i mladenci. Ovi su pokušali da nešto ulove, ali, sudeći po prikazanoj vještini, mislim da mladoženja treba da se zadovoljji sa svojom mladom kao najboljim ulovom.

Pročitajte i:   Bajram šerif mubarek olsun

Pozdrav, bistro!

https://www.facebook.com/travarranko/videos/2364593710535891/

https://www.facebook.com/travarranko/videos/2364586900536572/

https://www.facebook.com/travarranko/videos/2364585643870031/

https://www.facebook.com/travarranko/videos/2364589220536340/

https://www.facebook.com/travarranko/videos/2364589663869629/

https://www.facebook.com/travarranko/videos/2364590820536180/

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.