Власници МХЕ прошле године добили 12,5 милиона КМ подстицаја

Грађани Републике Српске дали су у задње три године више од 28 милиона марака власницима малих хидроелектрана по основу накнада за подстицање производње електричне енергије из обновљивих извора. Само у прошлој години власници МХЕ добили су 12,5 милиона КМ.

Министарство енергетике и рударства РС објавило је преглед правних и физичких лица која су користила подстицај за производњу електричне енергије у малим хидроелектранама од 2016. до 2018. године.

Из списка је видљиво да је у прошлој години произвођачима струје из малих хидролектрана одобрено 12,5 милиона КМ подстицаја, који сваки мјесец уз рачуне за струју плаћају грађани РС, у 2017. години исплаћено је 7,9 милиона КМ подстицаја, а годину раније осам милиона марака.

У прошлој години подстицај је добила 21 фирма за 27 малих хидроелектрана, а највећи износ одобрен је фирми „Хидроинвест“ из Рогатице. За производњу струје из двије мале хидроелектране овој фирми лани је одобрено више од три милиона КМ.

Слиједи је фирма „ЕХЕ“ којој је за двије МХЕ одобрено око два милиона КМ, затим зависно предузеће „Електопривреде РС“ – „Електродистрибуција” Пале којој је одобрен подстицај од 1,7 милиона КМ, те фирма „Елинг МХЕ“ која је за двије мале ХЕ добила 1,4 милиона КМ.

Pročitajte i:   Darko Rundek u zaštiti Bunskih kanala (VIDEO)

Иако су све чешће могу чути оцјене да успостављени систем концесионих накнада и подстицаја за мале хидроелектране у БиХ није добар и да нема економску оправданост, Српска ће и даље наставити да субвенционише производњу струје из малих хидроелектрана.

Иако је директор “Електропривреде РС” Лука Петровић најављивао да ће се укинути подстицаји за мале хидроелектране, Народна скупштина РС је недавно по хитном поступку, на приједлог Владе измијенила Закон о обновљивим изворима енергије и ефикасној когенерацији те је умјесто за МХЕ, укинут подстицај за вјетроелектране које су за природу знатно мање штетне.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.