Iz Udruženja i savezaNajnovije vijesti

Drina kao deponija smeća: Ribolovci u Goraždu krenuli u akciju

Goraždanski ribolovci počeli su detaljnu akciju čišćenja priobalja Drine koje je u prilično lošem stanju, kako bi pripremili teren za otvor ribolovne sezone na Fly fishing posebno izdvojenoj ribolovnoj stazi “gradska zona” .

Članovi sekcije fly fishing i udruženja sportskih ribolovaca očistili su ogromne količine smeća i raznog otpada koje nesavjesni građani odlažu na obalama zelene ljepotice pa je njeno priobalje, prije samog čišćenja, ličilo na veliku deponiju smeća.

Ribari kažu kako neće dozvoliti da priobalje Drine bude u ovakvom stanju, posebno pred sezonu otvora lova koja počinje naredne sedmice.

Čuvari ljepotice Drine planiraju poribljavanje fly fishing staze potočnom pastrmkom od 500 gr do 1kg.

“U centru grada gdje se nalazi naša posebno uređena ribolovna staza je poseban režim ribolova za salmonidnu vrstu ribe. Mladicu, lipljan i pastrmku prilikom ulova morate neoštećenu vratiti nazad u vodu. Cilj je zaštita i obogaćivanje ribljeg fonda, oživljavanje ribolovnog turizma, privlačenje mlađih populacija da se bave ribolovom”, izjavio je Halid Pekaz, predsjednik Udruženja ribolovaca.

Pročitajte i:   OBAVJEŠTENJE: Promjena lokacije održavanja Prvenstva i Kupa SRS F BiH

Ribolovci su pokrenuli i školu fly fishing kako bi mlađe naraštaje naučili brojnim tehnikama, a na obaveznim časovima ekologije kako da zaštite rijeku Drinu i njene obale.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.