Apel Ekološke udruge sportskih ribolovaca Buško jezero zbog pražnjenja jezera

Svjedoci smo u zadnjih par mjeseci da se razina Buškog jezera iz dana u dan naglo smanjiva. Koliko nam je poznato ove godine Hrvatska elektroprivreda (HEP) vrši sanaciju Buškoga jezera i planira se spuštanje razine vode na biološki minimum.

Kako ubrzo nastupa ljetni period, pretpostavljamo da će zbog velikih vrućina dolaziti do isparavanja vode i razina vode u jezeru će se nastaviti smanjivati, a samim time u vodi će biti sve manje i manje kisika što će dovesti do katastrofalnih posljedica za riblji i biljni svijet Buškoga jezera.

Budući da u jezeru trenutno ima velika količina ribe (stotine tona), manjkom kisika doći će do pomora ribe, a samim time u okolnim mjestima širiti će se neugodan miris zbog procesa raspadanja uginule ribe. Sve to može također postati određeni izvor zaraze koja bi mogla biti većih razmjera. Naime lokalni krivolovci će koristiti priliku i navedena uginula riba bi mogla završiti na jelovnicima mnogih restorana u BIH kao i u susjednim državama.

Poznato nam je da je područje Buškoga jezera krško područje i da voda iz jezera ponire i podzemnim putem dolazi do izvora u Republici Hrvatskoj a neki izvori se koriste i za opskrbljivanje lokalnog stanovništva pitkom vodom, što također može utjecati na izvore raznoraznih zaraza.

Pročitajte i:   Zagađen zrak godišnje uzrokuje smrt pola miliona beba u svijetu

Ekološka udruga sportskih ribolovaca Buško jezero (EUSR Buško jezero) pokušala je organizirati zajednički sastanak sa predsjednikom Vlade HBŽ, načelnikom Općine Tomislavgrad, gradonačelnikom Grada Livna i ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva kako bi između ostaloga pokušala pronaći rješenje za gore navedene problem.

Međutim svi osim načelnika Općine Tomislavgrad su se oglušili na dopis, pa smo ovim putem primorani upoznati javnost s mogućim posljedicama smanjenja razine vode u Buškom jezeru.

Također molimo nadležne institucije da pokušaju nešto poduzeti po gore navedenom pitanju. Predlažemo slijedeće aktivnosti:

  1. Da se uputi dopis HEP_ u od nadležnih institucija da se uzme u razmatranje mogućnost povećanja kote spuštanja razine vode iznad biološkog minimuma,
  2. Ako bude potrebno da se organizira premještanje matičnih riba iz Buškog jezera u jezero Mandek,
  3. U slučaju pomora ribe da se nakon završetka radova od strane HEP-a osigura intenzivno poribljavanje jezera u slijedećih 5 godina,
  4. Obavezno da se tijekom spuštanja jezera na biološki minimum osigura nadzor nad jezerom u trajanju od 24 sata u suradnji sa HEP-om i budućim koncesionarom za sportsko rekreacijski ribolov, kako bi se eliminirao eventualni krivolov i da se počinitelji krivolova adekvatno kazne (iz dosadašnjih iskustava poznato nam je da je krivolovcima uvijek vraćana oprema i koliko nam je poznato nisu bili kažnjavani).
Pročitajte i:   USR ‘Neretva 1933’ Mostar: Izvršeno poribljavanje voda pripadajućeg ribolovnog područja

EUSR BUŠKO JEZERO

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.