EkologijaNajnovije vijesti

Građanska inicijativa o zabrani izgradnje MHE na rijeci Kaljini upućena Skupštini opštine Sokolac nit’ je prihvaćena, nit’ je odbijena

Građanska inicijativa o zabrani izgradnje MHE na rijeci Kaljini, koju je potpisalo hiljadu građana i 17 nevladinih oganizacija, na 27. Skupštini opštine Sokolac održanoj 04.03.2020. godine, nije prihvaćena, a nije ni odbijena.

Njihov zaključak je da oni nisu nadležni i da apeluju na Ministarstvo da još jednom razmisle o odluci.

Ta ista inicijativa, kao neposredni oblik demokratije, upućena je i načelniku opštine Sokolac, koji je odgovorio građanima i NVO da se obrate Ministartsvu, jer on nije nadležan.

Ni on, nije prihvatio ni odbio inicijativu.

Građanima i NVO -ima nudi okrugli sto na tu temu, koji će on zakazati i pozvati NVO da prisustvuju, a nije im dozvolio da prisustvuju sjednici Skupštine opštine.

Prodaje rog za svijeću.

Ministrastva su stručne službe Vlade i oni nisu nadležni ni o čemu da odlučuju. To radi Vlada. A Vlada je donijela Odluku o pokretanju postupka za dodijelu koncesije…

Jedini način za poništavanje Odluke je tužba, što su NVO i učinile. Tužile su Vladu, a u upravnom postupku tražile su od Vlade da sama ukine svoju odluku, što nije učinjeno.

Pročitajte i:   Održano Prvenstvo Sportsko ribolovnog saveza Federacije BiH u mušičarenju za juniore

Odredbe Statuta opštine Sokolac su jasne:

  • Skupština opštine po svim pitanjima donosi odluke, zaključke, rješenja…
  • Načelnik opštine Sokolac donosi odluke, zaključke, rješenja…
  • Rad Skupštine opštine je javan, osim kad su u pitanju službene tajne, o čemu odlučuju odbornici

Predstavnik “VG Ekoenergija” Višegrad, Vladan Andrić, koji se sastao sa predstavnikom naših NVO, na zahjev našeg predstavnika, da povuče zahtjev investitora za izgradnjom, odgovrio da je već uloženo 200.000 KM u ovaj projekat i da se ne može povući zahtjev.

Odlična prilika da građani vide kako nam radi zakonodavna i izvršna vlast opštine, a u pitanju je građanska inicijativa, koja je po zakonu iznad posredne demokratije i vlasti: načelnika i Skupštine opštine, koje su oni izabrali, da radi u korist građana a ne u ličnu korist nekih takozvanih investitora.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.