EkologijaNajnovije vijesti

Facebook grupa koja je krenula u akciju: Rijeke BiH – Budi promjena!

Prije manje od mjesec dana je kreirana grupa Rijeke BiH – Budi promjena!, i osim što su vrlo brzo dobili preko 12.000 članova, također su vrlo brzo ti članovi i izašli iz virtualnog okruženja kritikovanja i jadikovki u konkretnu akciju. Slike u galeriji fotografija su sa posljednje četiri gdje su se članovi ove grupe pokrenuli i pokazali da jesu promjena.

Često smo svi gledali smeće pored puta, jednom su članovi U.G. “Bistro!” i očistili jednu dionicu puta u Ljubini, onako usput, dok smo radili akciju ‘Poskidajmo zastave sramote’, i tada smo ostali zatečeni količinom smeća koja je izbačena iz automobila, jer je samo tako mogla stići na ta mjesta.

Član grupe ‘Rijeke BiH – Budi promjena!’ Nedžad Unkić iz Mrkotića, opština Tešanj, je samoinicijativno uzeo stvar u svoje ruke i krenuo čistiti jednu dionicu magistralnog puta u svom okruženju. Post koji je napisao nakon njegove akcije prenosimo u cijelosti:

STRAŠNO JE, ma šta ko kazao!
Svakih 40,9 m dužine magistralnog puta, vreća smeća.
Danas sam uzeo dionicu magistralnog puta kao uzorak za čišćenje.
Mjerio sam.
Prosječna zagađenost smećem (limenke, vrećice, maramice, pvc boce, kutije od cigareta, malih alkoholnih pića, kutije od hrane raznih vrsta).
Jedna strana 300 m, druga 150 m dionice čišćenja (dužina ukupna 450 m – premjereno autom). Širina čišćenja od 3 – 5 metara od puta.
Ukupno sabrano 11 vreća smeća od 60 l.
I ne, ovo nisu deponije, ovo smo mi, bačeno ono usput, u prolazu, iz auta, nije dovezeno.
Ljudi strašno je to, ma ko šta kazao.
Ili da dižemo ruke od svega, ili da se mijenjamo i sto više ukljucimo i očistimo???
Šta bi našli da krenemo M 17 prema Zenici?
A možemo, evo vidi se u ovih mjesec dana.
DO NAS JE!

Tako je, do nas je, sve što nam se dešava je do nas.

Pročitajte i:   Poziv za učešće u Premijer ligi BIH u lovu ribe udicom na plovak za kategoriju invalida, master veterana i veterana

Čestitke i veliko hvala svima koji iz prirode uklone makar jedan papirić i deponuju tamo gdje je tom papiriću mjesto. Jer vjerujem da nas je više, a da ćemo postidi one druge o kojima ne bih trošio riječi.

BUDI PROMJENA!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.