EkologijaNajnovije vijesti

Velika akcija čišćenja mostarskih ulica, pred komunalcima tone i tone smeća

Radnici mostarskih komunalnih preduzeća od ranih jutarnjih sati čiste gradske ulice koje su zatrpane tonama smeća.

Radnici mostarskih komunalnih preduzeća od ranih jutarnjih sati čiste gradske ulice koje su zatrpane tonama smeća.

Iako su svi radnici na terenu jutros od 5:30 sati tokom dana će biti nemoguće počistiti sve smeće koje se nagomilalo kroz proteklih 16 dana.

Direktorica JP “Komos Mostar” Vesna Mrgan-Karanović kaže kako je pred radnicima komunalnih preduzeća veliki posao, zbog čega se građani mole za strpljenje.

Naglasila je kako su za čišćenje prioritet vrtići, bolnice, škole, ali da će se uraditi što je više moguće posla tokom dana.

Foto: G. Š./Klix.baFoto: G. Š./Klix.ba

”Radnici su raspoređeni na svim lokalitetima i u punom su pogonu. Sva mehanizacija je na terenu od 5:30 sati, a koliko ćemo danas uspjeti ne mogu reći ni ja s obzirom na to da je situacija na ulicama zaista specifična, zbog čega naši ljudi rade i mašinski i ručno na kupljenju otpada. Sigurno je da ćemo raditi duže kako bismo očistili što više gradskih površina”, kaže Mrgan-Karanović za Klix.ba.

Pročitajte i:   Više od 300 osoba će 21. aprila čistiti jezero Modrac, žele mu vratiti stari sjaj

Izrazila je nadu da će ih u velikoj akciji čišćenja poslužiti vrijeme i da neće biti kiše, ali i ako bude kiše, kako ističe, ovaj posao se neće obustaviti, tvrdi da će se raditi po kiši.

”To je takva grupacija koja posao neće ostaviti. Imaju kabanice i potrebnu opremu. Stanje je takvo da svi želimo što prije počistiti i dovesti u red gradske ulice. Radnici su raspoređeni i nastojat ćemo uraditi što više posla tokom dana, a što se ne uradi danas, bit će nastavljeno sutra od ranih jutarnjih sati”, pojasnila je Mrgan-Karanović.

Foto: G. Š./Klix.baFoto: G. Š./Klix.ba

Podsjetimo da je do zatrpavanja gradskih ulica smećem došlo zbog blokade regionalne deponije Uborak 22. februara.

To je bio očajnički potez građana sjevernih mostarskih naselja koji se okupljeni oko inicijative ”Jer nas se tiče” bore za izmještanje deponije Uborak koja, kako su u više navrata naglasili, narušava njihov kvalitet života i prijeti ekološkom katastrofom. No, nakon brojnih sastanaka s predstavnicima svih nivoa vlasti, sinoć su privremeno deblokirali deponiju navodeći kako to rade isključivo zbog građana koji trpe posljedice cijele priče, te su pozvali vlast da radi svoj posao kako se ovaj problem ne bi ponovio u gradu na Neretvi.

Pročitajte i:   Poziv za učešće na Prvenstvu i Kupu FBiH u lovu ribe udicom na plovak

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.