SRD ‘Mladica’ Foča: Saopštenje za javnost povodom početka izgradnje Mhe na rijeci Bjelavi

Ovim putem želimo da se oglasimo i obavijestimo zainteresovanu javnost da Sportsko  ribolovno društvo “Mladica” Foča najoštrije osuduje početak radova na izgradnji malih hidroelektrana (MHE) na rijeci Bjelavi i izrazimo naše puno opredjeljenje i podršku u svim aktivnostima u cilju odbrane rijeke Bjelave.

Napominjemo da je Sportsko ribolovno društvo “Mladica” na samom početku radova i neprirodnom mućenju rijeke Bjelave a time i rijeke Drine, zatražilo informaciju od opštine Foča o pomenutim dešavanjima gdje smo dobili odgovor da navedeni radovi nisu u nadležosti Opštine već Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodorivrede Republike Srpske.

Ne ulazeći u to da li investitor firma “SRBINJE PUTEVI” d.o.o Foča. posjeduje potrebne ekološke,gradevinske i urbanističke dozvole, želimo da napomenemo da Sportsko ribolovno društvo “Mladica” kao koncesionara niko nije obavijestio o bilo kakvim radovima, a pozivajući se na Član 73. Zakona o ribarstvu (Sl.gl.72/12) koji glasi:

  1. Lica koja obavljaju djelatnost na vodnom dobru dužna su da prije početka bilo kakvih radova na ribolovnoj vodi obavijeste korisnika ili koncesionara.
  2. Pri izgradnji ili rekonstrukciji hidroenergetskih ili drugih objekata i postrojenja na ribolovnim vodama, invetitor je obavezan da sa korisnikom ribolovne zone sklopi ugovor u cilju očuvanja ribljeg fonda.
Pročitajte i:   Ponovo veliki pomor ribe u rijeci Spreči

Ovim putem apelujemo na opštinu Foča i ostale nadležne državne institucije da se uključe u rješavanje ovog problema, kako bi se našlo najbolje moguće rješenje.

Upravni odbor Sportsko ribolovnog društva ‘Mladica’ Foča

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.