Najnovije vijestiReportaže

Enis Omerčić: Da ostanete bez kapi vode i bez ijedne jedine rijeke i potoka – zaslužujete!

U BiH trenutno postoji stotinjak mini-hidroelektrana, a u planu je izgradnja njih još preko tri stotine.

Mini-hidroelektrane obično funkcionišu na način da se dio rječne vode usmjeri u cijev koja odvodi vodu na turbinu koja proizvodi električnu energiju. Obzirom da se ovo izvodi uglavnom na manjim vodotocima nerijetko je slučaj da se ovim zahvatom jedan dio godine vodotok dovede u stanje potpuno suhog korita što za posljedicu ima fatalan ishod na živi svijet u i oko rječnog korita.

Naravno, propisi zahtjevaju da se obezbjedi tzv. biološki minimum vode u koritu, ali se u praksi upravitelji minihidroelektrana toga drže koliko i prosječan građanin naše zemlje neparkiranja na trotoaru.

U ponekom slučaju ovakve instalacije mogu imati i pozitivne efekte u smislu regulacije bujičnih tokova ili akumulacije vode za navodnjavanje, ali su negativni efekti u pravilu mnogo češći.

Da bi šteta bila veća, ukupna proizvedena energija iz ovih postrojenja je jako mala. Nemam na papiru, ali mislim da neću pogriješiti ako kažem da ovih stotinjak izgrađenih MHE ne proizvodi struje koliko npr. jedan Salakovac.

I bilo bi mnogo mudrije – ukoliko je već potrebna (a lično smtram da nije potrebna) dodatna prozvodinja energije – uništiti jedan veći tok umjesto 300-400 malih. Veći tokovi su obično već u lošijem stanju po pitanju ekologije vode, a i u slučaju poplava prave nemjerljivo više eventualne štete od malih tokova.

Pročitajte i:   USR Kiseljak: Poziv na 1. Spin Kup povodom dana Općine Kiseljak

Dakle, kad se sve oduzme i sabere građani BiH trenutno rasprodaju rijeke i ekosisteme posuđene od budućih naraštaja za šaku kilovata.

Građani i niko drugi.

Niti jedna od ovih elektrana se ne bi mogla napraviti da ne dobije zeleno svijetlo od strane demokratski izabranih vijećnika u svojim lokalnim zajednicama. Ovih 300-400 MHE se nalazi na području 50-ak opština u BiH i – barem koliko sam ja upoznat, samo u jednoj opštini (Vareš) desilo se da opštinsko vijeće ne izglasa izgradnju MHE.

U redu, može se desiti da su u nekoj opštini vijećnici neupućeni u štetu koju trajno prave svojoj zajednici. Može se desiti da je u konkretnom slučaju i potrebno regulisati pojedini tok. Ali, ako naša lokalna vijeća dozvoljavaju izgradnju 400 minihidroelektrana, onda je to čista i svjesna volja nas samih.

Nisu ti vijećnici s Marsa pali. Oni su najpribližnija slika i prilika mentaliteta i načina razmišljanja nas samih kao društva.

Okej, nisu znali, evo vam se grupa građana javi, napravi protest, uputi vas u štetu koja će se desitit – i to njihovo vijeće izignoriše, U većini opština to ljude puno i ne zanima, najčešće jer taj konkretan potok ne prolazi kroz njihovo selo nego kroz šumu.

Pročitajte i:   Kod Pule ulovljena najotrovnija riba na svijetu, evo šta su pronašli kad su je otvorili

Dakle, dragi Bosanci i Hercegovci – vi ste jedna govna debilna i zatucana i zaslužujete svaku nepravdu i zlo koje vas je zadesilo i koje će vas zadesiti.

Da ostanete bez kapi vode i bez ijedne jedine rijeke i potoka i to zaslužujete.

Dalo bi se relativizirati o učešću “zdravih” i “debilnih” u populaciji, ali obično jabuku bacimo, kažemo”trula je” i ako je manje od pola trula. A kod nas je “kolateral” čini mi se vrlo blizak jednocifrenom postotku.

A narednim generacijama nek je sa srećom i ukoliko se ne budu zaklinjali u svoje pretke možda i naprave kakvo bolje društvo…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.