EkologijaNajnovije vijesti

Lokalna uprava u Travniku guši glas mještana

U Travniku dana 10.06.2020. nije omogućen ulazak svim zainteresovanim strankama na usmenu raspravu povodom izgradnje male hidroelektrane Kruščica 1. Predstavnicima mjesne zajednice nije dozvoljno da iznesu svoje stavove u vezi ovog projekta, iako bi javne konstulacije trebale da budu otvorene za zainteresovanu javnost, kako bi se dobilo što više mišljenja, ideja i prijedloga i kako bi se ustanovile potrebe mještana, s ciljem da se zajednica na vrijeme uključi u procese zaštite i planiranja prostora, čiji su rijeke sastavni i neodvojivi dio.

Umjesto da se lokalna uprava u Travniku organizira na način da se osmisli najefektivniji mehanizam kako bi se stanovništvo i mještani upoznali sa svim aspektima izgradnje malih hidroelektrana, radi se upravo suprotno, ograničavaju se zagarantovana prava u procesu donošenja odluka na lokalnom nivou, sa ciljem da se izbjegne pojašnjenje u vezi planiranog projekta i da se ne dozvoli mogućnost mještanima kojih se izgradnja ovih projekata najviše i tiče, da iznese svoje stavove.

Ovakav način rada lokalne uprave je u suprotnosti sa Statutom u kojem se navodi da mjesna zajednica ima pravo da bude uključena u procese koji se tiču ostvarivanja zajedničkih interesa i potreba građana. Pitka voda, mogućnost da se neometano obavljaju poljoprivredne djelatnosti je pravo mještana,a  slobodan tok rijeke bez betonskih brana i prostor za prirodni mrijest ribe je pravo rijeke i živih bića koje u njoj obitavaju.

Pročitajte i:   Poziv za prijavu za učešće u Premijer ligi BiH u lovu šarana i amura

Uskraćujući svojim mještanima pravo da se  čuje njihov glas i mišljenje  o poslovima značajnim za kvalitet života ljudi, lokalna uprava u Travniku otvoreno  bira stranu eksploatatora i vlasnika krupnog kapitala.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.