Najnovije vijestiUlovi

Kakav ulov ribe: Grdosija od 45 kilograma novi je rekord Gline

VELIKA KLADUŠA – Mensudin Pehlić, iz naselja Trnovi kod Velike Kladuše, stravstveni ribolovac već duže vrijeme, član Udruženja sportskih ribolovaca „Štuka“, u rijeci Glini koja je prirodna granica između BiH i Republike Hrvatske, u ponedjeljak, 22. 06. na njemu poznatoj lokaciji, u samo dva dana ulovio je tri kapitalca, među kojima je grdosija od soma teškog 45 kilograma a dužine 177 cm.

Mensudin je dan ranije ulovio također soma teškog 37 kilograma, dužine 151 cm, i njega je pustio nazad u Glinu, što je dokumentovao video zapisom sa mobitela. Ulovu soma od 45 kilograma i dužine 177 cm, sat vremena ranije, prethodio je ulov također soma težine 10 kg, a dužine 97 cm.

Kakav ulov

Mensudin je inače teži bolesnik na kičmu i teško hoda pa u ribolov ide tamo gdje može barem blizu doći automobilom. Najčešći njegovi razlozi odlaska u ribolov, u kojem ipak, kako reče, uživa, su „ubijanje“ dosade jer ne može kod kuće obavljati nimalo teške poslove.  -Otišao sam da ubijem popodnevno vrijeme u kojem su mi društvo činili Enis Okić, također član Udruženja sportskih ribolovaca „Štuka“ i Edis Kantarević. Nakon prethodnih ulova od 37 i 10 kilograma, baš i nisam očekivao da će se upecati ovakva grdosija. Som je to težak 45 kilograma i jedva smo ga nas trojica nekako savladali za što nam je trebalo oko sat vremena. Sve je snimao na mobitel moj sin Zuhdija. Nezapamćenog  kapitalca također sam planirao pustiti nazad u vodu, međutim, moj prijatelj i najzaslužniji za savladavanje grdosije Enis Okić mi je kazao da to mogu učiniti ali ćemo se posvađati, zapravo potući. Nemam novac da soma prepariram, pa sam ga podijelio komšijama i prijateljima, ispričao nam je Mensudin Pehlić, koji će dugo vremena nositi primat ribolovca koji je upecao najveću ribu do sada u rijeci Glini.

Pročitajte i:   Poziv za učešće u Premijer ligi BIH u lovu ribe udicom na plovak za kategoriju invalida, master veterana i veterana

Do sada jer ovaj primat nosio rahmetli Asim zv. Ćazo Karajić, poznati velikokladuški ribolovac (ova Redakcija također objavila i tu priču) sa ulovom soma 0d 24 kilograma.

-Neopisiv je osjećaj pobijediti toliku ribu. Ne mogu da opišem taj osjećaj. To je ono zbog čega se živi i ide u ribolov. Još ne mogu da vjerujem da sam sa prijateljima uspio da pobijedimo toliku ribu. Zajedno smo ga savladali i nisam ga pustio u vodu iako to u pravilu uvijek činim, kazao nam je Mensudin i dodao da se grdosija upecala na pileću jetricu.

Inače na pretraživačima smo pronašli primjere ulova još teže i duže ribe, npr. u Drini kod Višegrada Andrija Janjić upecao je soma teškog 84 kilograma i dugog 250 cm. Na Buškom jezeru ulovljen je također som težak 95 kilograma. Ribič kod Virovitice ulovio je najvećeg soma u povijesti ribnjaka, teškog 103 kilograma.

Inače, som je najveća riječna riba kod nas. Naseljava rijeke, jezera, veće bazene. Voli mirna i duboka mjesta u rupama u glavnom toku i mjesta zaštićena panjevima i granama.

Pročitajte i:   U Kiseljaku oboren rekord svjetskih ribolovnih prvenstava; Medalja i za BiH

Ima veliku spljoštenu glavu sa sitnim očima i velika usta sa sitnim zubima. Ima prepoznatljive brkove od kojih su dva na gornjoj vilici i znatno su veći nego oni u donjoj. Tijelo mu je golo i ljigavo a prema repu sve tanje i pljosnatije. Leđa su mu sivomaslinasta, a stomak bijel sa plavom nijansom. Jede svašta, a glavnu hranu mu čine ribe, žabe, rakovi, sisari, a lovi i ptice koje slete na vodu. Pretežno lovi noću i za vrijeme snažnih oluja kada kreće kako u jaku struju, tako i u plitka mjesta. Danju se odlučuje za lov samo ako je vrijeme oblačno. Problem soma je loš vid, te hranu više nalazi pipanjem i izuzetno osjetljivom bočnom linijom kojom osjeća i najmanju vibraciju u vodi. Som je dakle snažna riba koja se ničega i nikoga u vodi ne plaši. Veliki somovi su toliko snažni da se dešava da čovjek nema dovoljno snage da ga izvuče na obalu. Zato je često i jedino rješenje za ribara da pusti soma na slobodu.

Esad ŠABANAGIĆ – reprezent.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.