EkologijaNajnovije vijesti

Mladi Mostarci čistili plato ispod Starog mosta

Vijeće mladih Grada Mostara organizovalo je ekološku akciju čišćenja platoa ispod Starog mosta i stare jezgra Mostara.

Akcija je organizovana s ciljem prikupljanja i selektiranja otpada kao i s namjerom da se širi svijest kod građana Mostara, prvenstveno mladih o čistoći okoliša.

Iako su iz Vijeća mladih prethodno pozvali zainteresirane sugrađane da se odazovu akciji kojom bi grad dodatno uljepšali pred turističku sezonu, na platou ispod Starog mosta nije se pojavilo mnogo Mostaraca.

Oni koji su došli, tokom rada pridržavali su se propisanih higijensko-epidemioloških mjera.

Predsjednik Vijeća Vedran Raguž podsjetio je da je akcija čišćenja u ovom periodu godine postala tradicionalna, a ona je, ističe, značajna i iz razloga što je posebno važno turistima stvoriti sliku o čistom gradu.

– Smatramo da se trebamo brinuti za svoju okolinu, posebno za ovo područje Starog grada, jer je ono ogledalo našeg grada. Cilj je dobra promocija Mostara, a također tu svake večeri u ovim ljetnim mjesecima dolaze i druže se mladi iz svih dijelova Mostara – rekao je Raguž.

Pročitajte i:   Jezero Šljivno, Banja Luka: Satnica I i II kola Premijer lige Bosne i Hercegovine u mušičarenju

Nije ga iznenadilo ni to što se akciji nije odazvalo mnogo sugrađana.

– Temperature su visoke i iskreno nismo ni očekivali ogroman broj aktivista, što je recimo bio slučaj u prethodnim godinama. Naravno, radimo uz strogo poštivanje naredbi i savjeta Federalnog kriznog štaba. Danas ćemo uljepšati plato ispod Starog mosta i još jednom potvrditi da mladi ljudi brinu o svom gradu – dodao je Raguž.

Vijeće mladih Grada Mostara već godinama je jedan od pozitivnih primjera aktivizma u ovom po mnogima specifičnom gradu. Današnja je samo jedna u nizu akcija koje su uspješno proveli.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.