EkologijaNajnovije vijesti

Općinsko vijeće Drvara: Izmjestiti otpad u roku od 24 sata

Općinsko vijeće Drvara zatražilo je da nadležni inspekcijski organi u roku od 24 sata nalože odgovornim fizičkim i pravnim licima i drugim organima izmještanje tekstilnog otpada iz Italije istovarenog u nekadašnju fabriku “Grmeč”, radi zaštite i bezbjednosti građana, rekla je nakon sjednice načelnica općine Dušica Runić.

Runić je, obraćajući se građanima okupljenim ispred zgrade općine, rekla i da se drugim zaključkom, koji je Vijeće večeras donijelo, traži od Inspektorata Federacije BiH /FBiH/ i kantonalne Uprave za inspekcijske poslove da bez odgađanja budu preduzete sve zakonom predviđene mjere na utvrđivanju porijekla i štetnosti uskladištenog otpada sumnjivog sadržaja na lokalitetima u Drvaru.

Vijeće zahtijeva i ispitivanje svih fizičkih i pravnih lica i sprovođenje istrage o umiješanosti u prevoz i skladištenje otpada na području ove općine.

“Tražimo od Ministarstva turizma i zaštite životne sredine da se hitno izjasni na okolnosti odobrenja prekograničnog prevoza otpada preduzeću `Krom reciklaža`, imajući u vidu da je odlaganje istog zabranjeno na teritoriji FBiH”, naglasila je Runić.

Ona je navela da će inspekcija sutra izaći na teren i da će općina Drvar, ukoliko se utvrdi da je pretrpjela bilo kakvu štetu, tražiti nadoknadu.

Pročitajte i:   Završena Liga SSRD Zeničko-dobojskog kantona

Predsjednik Općinskog vijeća Drvar Milan Kunić rekao je, obraćajući se građanima ispred zgrade općine, da je vanredna sjednica Vijeća zakazana za ponedjeljak, 6. juli.

Okupljeni građani su jednoglasno rekli da se, ukoliko tekstilni otpad ne bude odvezen iz Drvara u datom roku, ponovo okupljaju sutra uveče.

Uvoznik reciklažnog materijala je preduzeće “Krom reciklaža”, registrovano u Drvaru. Vlasnik Rodoljub Dinić rekao je Srni da je sve rađeno prema propisima, i da je otpad deponovan u halama koje je preduzeće iznajmilo.

On tvrdi da je riječ o bezopasnom otpadu.

“Sve do sada je rađeno po zakonima, istina će izaći na svjetlo dana. Ako je u skladu sa dozvolama koje smo mi dobili od vaše države mi ćemo reagovati i tražiti pravdu pravosudnim putem, tužbama. Ako nije u skladu, odnosno opasan je, onda će vaša država prema nama vjerovatno tražiti pravdu”, rekao je Dinić, koji je za Srnu poslao dozvole koje su mu izdate od institucija BiH.

Stotinjak građana Drvara blokiralo je danas putni pravac prema Bosanskom Grahovu zbog otpada smještenog u krugu nekadašnje firme “Grmeč”, tvrdeći da je tekstilni otpad istovaren i ispred nekadašnje firme “Unis”.

Pročitajte i:   U Miljacku na Vilsonovom šetalištu ispuštena veća količina nepoznate tečnosti, inspekcija ne posjeduju alate za identifikovanje odgovornih

Stanovnici Bosanskog Grahova blokirali su ranije danas putne pravce prema Drvaru, Livnu i graničnom prelazu Strmica ka Hrvatskoj kao znak protesta što je u centar grada istovaren reciklažni otpad iz Italije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.