EkologijaNajnovije vijesti

U Drvaru se nastavljaju protesti zbog otpada, građani ogorčeni dozvolom za uvoz

U Drvaru će danas biti nastavljeni mirni protesti, koje je stotinjak stanovnika održalo i jučer zbog istovarenog tekstilnog otpada iz Italije na području ove lokalne zajednice.
Načelnica općine Drvar Dušica Runić, nakon što je telefonom razgovarala sa Rodoljubom Dinićem, vlasnikom firme reciklažnog materijala preduzeća “Krom reciklaža”, koja je istovarila otpad, rekla je da je vlasnik obećao da će odvesti otpad iz Drvara u roku od 24 sata, prenosi RTRS.

Runić je navela da, međutim, postoji sumnja da otpad, istovaren na više lokacija u Drvaru, neće biti odvezen u tom roku jer je, kako je navela, riječ o velikoj količini.

Na teren je jučer izašao kantonalni ekološki inspektor, međutim ne i nadležna Federalna inspekcija. Zbog toga, odvoženje otpada, uprkos zahtjevu lokalne skupštine je odloženo.

Uprkos apelu opštinskih vlasti, nadležna federalna inspekcija danas nije izašla na teren, već će to učiniti u ponedjeljak.

Građani Drvara ogorčeni su odlukom federalnog ministarstva ekologije i turizma, da da dozvolu za uvoz otpada. Ne kriju zabrinutost zbog toga što je kažu materijal iz koronom ugroženog područja smješten u njihovu opštinu.

Pročitajte i:   Poziv za prijavu za učešće u Premijer ligi BiH u lovu šarana i amura

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.