EkologijaNajnovije vijesti

Eko akcija: Problem odlaganja otpada u Federaciji je direktna posljedica nerada nadležnih

Nakon što je Federalno ministarstvo okoliša i turizma poslije požara na deponiji pozvalo kantone, općine i nadležne inspekcije da pojačaju nadzor nad zakonitošću rada svih ovih odlagališta smeća na području FBiH, reagovali su iz Udruženja Eko akcija i poručili da je problem u odlaganju otpada u Federaciji direktna posljedica nerada navedenog ministarstva.

Kako su naveli iz Eko akcije, u saopćenju Ministarstva je navedeno i to da su “ključni akteri u sektoru upravljanja čvrstim otpadom u Federaciji BiH kantoni i općine koje, uglavnom, osnivaju svoja javna komunalna preduzeća za upravljanje općinskim i regionalnim deponijama komunalnog otpada, te organiziraju rad preduzeća, prikupljanje i odlaganje otpada, kao i sigurnost deponija”.

“Međutim, općine, kada i pokušaju organizovati prikupljanje otpada, kao što se to desilo u Konjicu, nemaju propise kojima bi se rukovodile. Ministarstvo je u svom saopćenju propustilo navesti da zahvaljujući isključivo neradu ovog Ministarstva Federacija BiH i dalje nema niz ključnih provedbenih propisa kojim bi se regulisao rad deponija, poput pravilnika o odlagalištima otpada ili pravilnika o otpadnim gumama. Rok za njhovu izradu i izradu još osam izuzetno važnih provedbenih propisa u oblasti upravljanja otpadom, postavljen Federalnim planom upravljanja otpadom, istekao je još 2013. godine”, istakli su iz Eko akcije.

Pročitajte i:   U Kiseljaku održano Prvenstvo SRS FBiH u disciplini "SPIN" za seniore

Kako su dodali, direktna posljedica nedonošenja ovih propisa je potpuni haos u odlaganju otpada, kojem se svakodnevno svjedoči širom Federacije BiH, s ogromnim posljedicama po zdravlje građana i okolinu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.