Zavod: Na Stupu je potvrđena kontaminacija radioaktivnom materijom, prostor je ograđen

Iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine su nam potvrdili da su detektovali kontaminaciju radioaktivnom materijom, Cezijem-137 u krugu Energoinvesta u sarajevskom naselju Stup. Tvrde da kontaminiranom prostoru ne može prići stanovništvo.

Kako su naveli u odgovoru na naš upit, identifikovana je kontaminacija kontejnera u kojem je čuvan radioaktivni izvor i okolnog prostora. Također tvrde da nisu ovlašteni da ustanove uzrok kontaminacije i uputili su nas na vlasnika izvora kontaminacije, a to je Energoinvest institut za materijela i kvalitet IMQ za kojeg su naveli da je posjedovao licencu za djelatnost rada sa radioaktivnim izvorima.

Ukazali su da je kontaminirani prostor osiguran.

“Kontaminirani objekat je ograđen i nije dozvoljen pristup stanovništvu, a predmet sanacije objekta vodi Državna regulatorna agecnija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost”, saopćili su za Klix.ba.

Kako su naveli, ne postoji direktna opasnost po zdravlje ljudi te je nužna sanacija objekta i uklanjanja radioaktivnog materijala ispod dozvoljenih graničnih vrijednosti da bi se objekat stavio u upotrebu.

Podsjećamo, ranije su se pojavili navodi da je radioaktivna materija iscurila iz spremnika prilikom transporta u maju prošle godine. Transport je uslijedio nakon što je Bingo od Energoinvesta kupio dio prostora u kojem je skladišten i cezij-137. Državna regulatorna agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost nije odgovarala na naše telefonske upite, kao ni na naš e-mail upit.

Pročitajte i:   SRD Ključ: Izvršeno uređenje mušičarske staze na rijeci Sanici

U međuvremenu, zastupnik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine Saša Magazinović je nadležnima uputio sljedeća pitanja:

– Da li je tačno da im prošle godine u maju prijavljeno curenje cezija-137 u krugu Energoinvesta na Stupu?
– Ako je tačno, da li se to desilo prilikom transporta cezija i ko je prijavio curenje?
– Kolika je količina cezija iscurila?
– Šta su učinili nakon curenja – kakvo je trenutno stanje, da li je analiziran utjecaj na ljude i okoliš, da li je mjeren nivo radijacije?
– Da li je tačno da je kontaminiran prostor od 40.000 metara kvadratnih i da se to desilo u blizini izvora vode?
– Koliko je curenje opasno po ljude i okoliš?
– Zašto javnost nije ranije obaviještena o ovome?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.