BiH pozvala EU da se uključi u rješavanje pitanja odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori

Bosna i Hercegovina je pozvala Evropsku uniju da se uključi u rješavanje pitanja gradnje odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori. Razgovarano je i o saobraćaju u Bosni i Hercegovini, ukazali su iz Direkcije za evropske integracije (DEI).

Kako su saopćili iz DEI-a, na danas održanom sastanku Pododbora za promet, energiju, okoliš i regionalni razvoj između Evropske unije i Bosne i Hercegovine razmijenjene su informacije o implementaciji Okvirne strategije Bosne i Hercegovine za promet i akcionih planova i naglašena je važnost praćenja i usaglašavanja zakonskih rješenja sa razvojem akija EU. Naveli su je da je Bosna i Hercegovina postigla napredak.

“Konstatiran je napredak u oblasti cestovnog i željezničkog prometa u Bosni i Hercegovini, uz napomenu da ima još prostora za poboljšanje, naročito kada je u pitanju sigurnost cestovnog prometa. Delegacija Bosne i Hercegovine je obavijestila Evropsku komisiju da, iako je avionski promet najviše pogođen pandemijom koronavirusa, nije bilo prekida u odvijanju prometa i da su ispoštovane sve sigurnosne preporuke”, istakli su iz DEI-a.

Predstavnici Evropske komisije su predstavili prioritete iz Evropskog zelenog plana i Zelenog programa za Zapadni Balkan, a razgovaralo se i o provedbi Okvirne energetske strategije Bosne i Hercegovine.

Pročitajte i:   Bilećko jezero: Miro Ninković - Pinka ulovio šarana od 23 kilograma

Kako su naglasili iz DEI-a, članovi bosanskohercegovačke delegacije su pozvali institucije EU da se uključe u rješavanje problema izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada na lokalitetu Trgovska gora u Republici Hrvatskoj i izrazili zabrinutost jer su određene aktivnosti već počele.

“Također su ukazali na potrebu za unaprijeđenjem komunikacije između institucija Bosne i Hercegovine i u Hrvatskoj, kao i za uključivanje šire javnosti”, potcrtali su.

Na sastanku je bilo govora i o Nacrtu plana za energiju i klimu, ažuriranju Sporazuma o Energetskoj zajednici, izradi cjelodržavne strategije o zaštiti okoliša u Bosni i Hercegovini i konkretnim planovima i mjerama za rješavanje problema kvaliteta zraka. Razmijenjene su i posljednje informacije u oblasti civilne zaštite, saopćili su iz Direkcije za evropske integracije Bosne i Hercegovine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.