Na Darivi istaknuta tabla sa upozorenjem na gmizavce koji nastanjuju ovaj lokalitet

U neposrednoj blizini Parka prijateljstva na Darivi postavljena je oglasna tabla sa plakatom upozorenja koji sadrži pojašnjenja o vrstama zmija i guštera koji naseljavaju Darivu.

Službi za civilnu zaštitu Općine Stari Grad su, putem Operativnog centra kao i Službe za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica, upućene prijave o pojavi zmija na lokalitetu Darive, te oko ruševnih objekata u mjesnim zajednicama Vratnik, Hrid-Jarčedoli, Babića bašča i Kovači.

Prema nalogu općinskog načelnika mr. Ibrahima Hadžibajrića ova služba je poduzela hitne aktivnosti po tom pitanju, te je konsultovano Bosansko-Hercegovačko herpetološko udruženje – BH-HU: ATRA za upravljanje i očuvanje vodozemaca i gmizavaca i njihovih staništa u svrhu stvaranja stabilne i funkcionalne mreže zaštićenih područja.

Izvršen je obilazak svih lokacija, a po pitanju Darive stručna lica su pojasnila da je ovaj lokalitet prirodno stanište za pet vrsta zmija: Ribarica (Natrix tessellata), Bjelouška (Natrix natrix), Smuk (Zamenis longissimus), Smukulja (Coronella austriaca) i Poskok (Vipera ammodytes).

Kako je pojasnila Lejla Dizdarević, po ovlaštenju pomoćnica načelnika za civilnu zaštitu, tabla sa upozorenjem postavljena je jučer u blizini Parka prijateljstva, a uskoro će biti postavljena još jedna u neposrednoj blizini.

Pročitajte i:   Stream Tackle: Od 1. do 31. oktobra popust 20% na Major Craft štapove

„Zmije se ne smiju hvatati, niti ubijati jer je Dariva njihovo prirodno stanište, te su postavljeni plakati koji upozoravaju građane na njihovo prisustvo. Na plakatu se nalazi pojašnjenje o vrstama zmija i guštera koje naseljavaju Darivu,“ istakla je Dizdarević.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.