EkologijaNajnovije vijesti

Mještani nekoliko lokalnih zajednica u BiH očistili rijeke od velikih količina otpada

Za manje od mjesec dana, pripadnici pet građanskih inicijativa iz Bosne i Hercegovine očistili su rijeke i riječne obale Drine, Neretve, Usore, Rzava i Željeznice od smeća na šest lokacija, a u okviru akcije je prikupljeno više kilograma plastike i drugog otpada.

Akciju čišćenja inicirali su pripadnici ekološko-humanitarne udruge Gotuša u sklopu projekta “Opštine bez brana: Povećanje učešća građana Bosne i Hercegovine u procesu donošenja odluka vezanih za životnu sredinu” koji implementiraju projektni partneri Centar za životnu sredinu, Koalicija za zaštitu rijeka BiH i češka nevladina organizacija Arnika.

Serija čišćenja rijeka započela je sa nekoliko događaja 27. septembra 2020. godine, kada je obilježen Svjetski dan rijeka. Neformalna grupa “Valter brani Usoru” iz Tešnja čišćenje je simbolično sprovela na tri mjesta rijeke Usore na kojima je, prema prostornom planu, planirana izgradnja malih hidroelektrana, dok su pripadnici udruženja “Eko Put” iz Bijeljine isti dan čistili rijeku Drinu.

Najveća količina smeća je bila na području Jelaha, ali moramo reći da ga je bilo manje oko rijeke Usore nego u posljednjih nekoliko godina, što je pohvalno. Uprkos tome, volonteri su prikupili više od 10 velikih vreća različitog otpada”, rekao je Robert Oroz iz ekološko-humanitarne udruge Gotuša.

Pročitajte i:   Završeno takmičenje u ribolovu u Bosanskoj Krupi "Potraga za kraljicom Une 2024"

Ostale lokacije na kojima su čišćene rijeke i riječne obale su Konjic, gdje su pripadnici udruženja “Pusti me da tečem – Neretvica” očistili obale rijeke Neretve, uglavnom iznad kupališta “Lukšijski most”, i Višegrad, gdje su obale Rzava čistili članovi udruženja Eko centar.

U Višegradu je, osim “redovnog smeća” koje su ljudi ostavili u prirodi, poput plastičnih flaša i slično, grupa od 15 volontera iz Eko-centra pronašla i gomilu starih guma u slivu rijeke Rzav”, istakao je Oroz.

Posljednje čišćenje rijeka je organizovano 11. oktobra u Fojnici, kada se čistila rijeka Željeznica.

Među volonterima bilo je i djece koja brinu o stanju i čistoći naših rijeka i bili su uzbuđeni što mogu pomoći, a to je uvijek lijepo za vidjeti”, zaključuje Oroz.

Svi učesnici ove akcije čišćenja apeluju na građane i građanke da više brinu o otpadu i čistoći rijeka, koje su naše najveće prirodno bogatstvo.

Vlastimil Karlik iz češke nevladine organizacije Arnika, koja zajedno sa lokalnim organziacijama implementira pomenuti projekat, napominje da rijeke Bosne i Hercegovine pripadaju posljednjim prirodnim vodotocima u Evropi, ali da njihovo zagađenje rijeka predstavlja problem.

Pročitajte i:   USR Kiseljak: Poziv na 1. Spin Kup povodom dana Općine Kiseljak

“Primjetili smo da su prevencija, prikupljanje i reciklaža loše organizovani u većini opština, a bacanje smeća je uobičajeno. Kao rezultat toga, ogromna količina smeća završava u vodotocima. Volonterski događaji kao što je sakupljanje otpada pokazuju da svaki građanin može svojim doprinosom zaštiti životnu sredinu”, kazao je Karlik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.