EkologijaNajnovije vijesti

Uprkos sudskim presudama gradi se MHE na granici zaštićenog nacionalnog parka Sutjeska

Bitka za Sutjesku nije završena, poručuju iz Centra za životnu sredinu. Bez obzira na sudske presude kojima su blokirali gradnju ipak se kreće u realizaciju izgradnje male hidroelektrane na samoj granici zaštićenog nacionalnog parka.

S obzirom na to da nije usvojen Prostorni plan područja posebne namjene gradnja MHE na Sutjesci je trebalo da bude zasutavljena, no firma Hydroenergy d.o.o Gacko, koja je u vlasništvu austrijskog holdinga GLA ipak kreće u realizaciju izgradnje nove hidroelektranena Sutjesci.

MHE na samo 170 metara od granice NP Sutjeska

Nataša Crnković iz Centra za životnu sredinu naglašava da je projekt izgradnje male hidroelektrane Sutjeska 2B prvobitno bio posmatran zajedno sa planom izgradnje hidroelektranom Sutjeska 2A u kanjonu Vratar, u srcu Nacionalnog parka Sutjeska.

“Te planove smo pobili na sudu i zaustavili proceduru zbog više razloga, između ostalog, zbog nepostojanja Prostornog plana područja posebne namjene NP Sutjeska. Suština je da je Ministarstvo izdalo rješenje koje je kontradiktorno rješenjima koja su prethodno izdali”, rekla je ona.

Na namjeru novog koncesionara Hydroenergy Gacko da gradi isključivo hidroelektranu Sutjeska 2B, Centar za životnu sredinu reagovao je pokretanjem niza pravnih radnji, preciznije tužbi u periodu od 2019. do danas. Crnković ističe niz nejasnoća prilikom izdavanja potrebnih dozvola.

“Investitor je 2018. godine oslobođen procjene utjecaja na životnu sredinu za ovu hidroelektranu, a isto ministarstvo je osam godina prije, tačnije 31. jula 2010. godine, donijelo rješenje kojim se propisuje obaveza sprovođenja procjene utjecaja na životnu sredinu projekta male hidroelektrane Sutjeska 2B. Postavlja se pitanje kako je moguće da isto Ministarstvo donese dva potpuno oprečna rješenja u roku od osam godina, a pri tome prvo Rješenje je pravosnažno, te samim tim važeće i obavezujuće”, kazala je.

Pročitajte i:   Prizor na Jablaničkom jezeru je zastrašujuć, šta je uzrok?

Prema njenom mišljenju, sporna je i Studija o procjeni utjecaja na životnu sredinu koja je urađena 2013. godine, a čije je odobravanje presudom Okružnog suda Banja Luka prekinuto.

„Nadalje, budući da je u skladu sa pravosnažnim Rješenjem iz 2010. godine investitoru nametnuta obaveza izrade studije o procjeni utjecaja na životnu sredinu, ista je i izrađena 2013. godine pod nazivom “Studija o procjeni utjecaja na životnu sredinu projekta MHE Sutjeska 2A i 2B”. Međutim, nakon tužbe koju smo podnijeli, presudom Okružnog suda Banja Luka prekinut je postupak u smislu odobravanja Studije i samim tim su prekinute i sve radnje planirane oko izgradnje navedene MHE”, obrazložila je.

Izdali nezakonite dozvole

Međutim, presude Okružnog suda kao i Vrhovnog suda RS koje su jasno definisale da nema nikakve izgradnje hidroelektrana, dok se ne usvoji novi prostorni plan NP Sutjeska, nisu bile prepreka Ministarstvu prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije RS da investitoru Hydroenergy Gacko izda potrebnu dokumentaciju za izgradnju MHE Sutjeska 2B.

Crnković ističe da je ministarstvo izdavanjem ekološke dozvole kao i ostalom dokumentacijom djelovalo van zakonskih okvira:

“Prostorni plan za Nacionalni park Sutjeska iz 1986. godine je istekao još 2000. godine, a novi je u proceduri i još uvijek nije usvojen, tako da je jasno da u trenutku izdavanja dozvole, ministarstvo nije moglo postupiti u skladu sa Zakonom o zaštiti životne sredine.

Pročitajte i:   Pobjeda ekologa: Nakon 10 godina poništena koncesija za hidroelektranu na Neretvi

Ovo postaje još značajnije ima li se u vidu da se zonacija režima zaštite po stepenima tek treba da se definiše novim Prostornim planom, sve u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode, Zakonom o nacionalnim parkovima, te Zakonom o nacionalnom parku Sutjeska. Kako zonacija režima zaštitite još nije izvršena u skladu sa navedenim zakonskim odredbama, ministarstvo nije moglo ni razmatrati zahtjev za izdavanje dozvole.

To je posebno važno ako imamo u vidu presudu Okružnog suda Banja Luka, kojom su zabranjene sve radnje oko izgradnje MHE na rijeci Sutjesci dok se ne donose predmetni Prostorni plan“.

Balkanski mešetari sa bečkom adresom

Firma Hydroenergy d.o.o. vlasnik koncesije za izgradnju MHE Sutjeska 2B na samoj granici nacionalnog parka registrovana je u Gacku, a u stvarnom je vlasništvu GLA holdinga iz Beča.

Prema podacima službenog registra, kao i poslovnog portala Akta.ba, Hydroenergy d.o.o. ima dva uposlenika, a 2019. godinu završila je bez ikakvog prihoda.

Kao vlasnik firme sa adresom u Gacku, registrovan je GLA holding u vlasništvu Vladimira Vukovića porijeklom iz Srbije sa austrijskim državljanstvom. Njegov holding prvobitno se pojavljuje u Srbiji početkom dvije hiljade desetih, kada sa tadašnjim gradonačelnikom Vranja potpisuju memorandum o suradnji u oblasti turizma, reciklaže, prerade čvrstog goriva te geotermalne energije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.